6 marca 2017

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów [PRZEPIS]

Wybierz pasty do chleba zamiast wędliny i sera

Pasty do chleba to pomysł, by przemycić do diety zdrowe składniki. Polecamy pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów albo koncentratu, która wzbogaci twoje śniadanie w białko.

Sięgnij po zdrowszą kanapkę – z dodatkiem roślinnej pasty. Pojedyncza jej porcja, odpowiadająca zaledwie 1/4 szkl. fasoli, zapewni ci aż 4 g białka. Warunek: do jej przygotowania użyj fasoli białej o drobnych nasionach, bo jest najbogatsza w białko w porównaniu białą fasolą o dużych nasionach (np. odmiany piękny jaś) czy innymi odmianami tej rośliny (a zwłaszcza z fasolą czerwoną). Drobne nasiona zapewniają więcej przyswajalnych w organizmie związków mineralnych, a do tego gotują się najkrócej! Najlepiej przygotuj ją sama z niewielkim dodatkiem soli (po parogodzinnym namoczeniu z częstą wymianą wody) – będzie wtedy mniej gazotwórcza niż fasola z puszki, zapewni mniej sodu oraz będzie wolna od szkodliwych substancji, obecnych w warstwie powlekającej to opakowanie od wewnątrz. Noszą nazwę bisfenoli i należą do związków hormonopodobnych, które zaburzają gospodarkę hormonalną i działają rakotwórczo.  A jeśli nie masz czasu na gotowanie nasion strączkowych, zastąp fasolę świeżym lub mrożonym bobem – jego przygotowanie zajmie ci najwyżej 20 minut.

 

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów

Przepis: Kulinarnie Mocni
Porcje: 4, Czas: 10 min

Składniki
• szkl. ugotowanej białej fasoli
• 3 łyżki zmiksowanych suszonych pomidorów osączonych z oleju, lub koncentratu pomidorowego
• 1-2 łyżki oleju rzepakowego
• mała cebula
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
• szczypta mielonej papryczki chili
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub majeranku (opcjonalnie)


Przygotowanie
1. Zmiksuj fasolę z pastą lub koncentratem pomidorowym i olejem (jeśli używasz suszonych pomidorów, dodaj tylko łyżkę oleju). 
2. Dodaj startą lub bardzo drobno posiekaną cebulę i przyprawy, połącz składniki i odstaw do połączenia smaków na ok. godzinę.


Projekt „Kulinarnie Mocni” to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności, organizacji społecznych i McCormick Polska, właściciela marki Kamis. To akcja promująca proste, zdrowe i pomysłowe posiłki, a także wykorzystanie w kuchni ziół i przypraw. W ramach projektu edukatorzy Banków Żywności przez kilka miesięcy prowadzą zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski, objętych Programem Operacyjnym Pomocy Żywnościowej.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię