26 lutego 2017

Czekoladowe babeczki z batatami [PRZEPIS]

Składniki:

- mąka orkiszowa (2 szklanki)
- soda ( 1 łyżeczka)
- kakao (1 łyżeczka)
- cukier kokosowy (1/2 szklanki)
- olej kokosowy (1/2 szklanki)
- sól
- mleko migdałowe 200 ml
- nasiona chia (2 łyżeczki)
- gorzka czekolada (1/2 szklanki)
- puree ziemniaczane (1/2 szklanki)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

Sposób wykonania:

Rozgrzej swój piekarnik do temperatury 180 stopni. Zalej nasiona chia ciepłą wodą ( nie więcej niż 5 łyżek), a następnie odstaw na 10 minut. Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, sól, sodę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj namoczone nasiona chia i wszystko dobrze wymieszaj.  Kolejnym krokiem będzie dodanie roztopionego oleju kokosowego, mleka kokosowego oraz puree ziemniaczanego. Wymieszaj wszystkie składniki. Do gotowego ciasta dodaj gorzką czekoladę. Masę przelej do silikonowych foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut.

Smacznego!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię