21 lutego 2017

Spaghetti z buraka z sosem balsamicznym [PRZEPIS]

Spaghetti z warzyw to najnowszy dietetyczny trend. Paski surowej marchewki czy buraka z powodzeniem zastąpią prawdziwy makaron, zapewniając dodatkową porcję warzyw, wspaniały smak dania i oszczędność setek kalorii!

Spaghetti z warzyw nie tylko poprawia wartość odżywczą posiłku, ale też jego wygląd. A na dodatek pozwala znacznie zmniejszyć ilość zawartych w nim węglowodanów i energii. Podczas gdy szklanka ugotowanego makaronu to ok. 220 kcal i ponad 40 g węglowodanów, w przypadku nitek marchewki to zaledwie 50 kcal i ok. 17 g węglowodanów, a buraka – tylko 75 kcal i niespełna 20 g węglowodanów! Skąd wziąć taki makaron? Do jego zrobienia potrzebny jest gadżet o nazwie Spiralizer. Teraz jednak gotowe nitki z marchewki lub buraka możesz też kupić w sklepie. Nadają się do jedzenia na surowo albo po ugotowaniu, np. z dodatkiem ulubionego sosu. Dla zachęty podajemy przepis na pyszne, kolorowe danie z ich wykorzystaniem.


Spaghetti z buraka z sosem balsamicznym, fetą i słonecznikiem

Przepis: Fit&Easy
Porcje: 2, Czas: 12 min

Składniki
• 300 g Spaghetti z buraka Fit&Easy (1 op.)
• łyżka oliwy z oliwek extra virgin
• 60 ml sosu balsamicznego (albo 100 ml octu balsamicznego, odparowanego w rondelku aż do zgęstnienia)
• 2 łyżki zimnotłoczonego oleju rzepakowego
• ząbek czosnku
• sól morska
• świeżo mielony czarny pieprz
• 30 g podprażonych nasion słonecznika
• 30 g rozdrobnionej mozzarelli lub pokruszonej fety

Przygotowanie 
1. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć spaghetti z buraka i duś pod przykryciem ok. 7 min.
2. Połącz ocet z olejem i zgniecionym czosnkiem, dopraw pieprzem i solą, polej sosem buraka.
3. Posyp danie pestkami słonecznika i serem.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię