9 lutego 2017

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! [PRZEPIS]

Spróbuj pikantnej pizzy z salami

Tags: warzywa pizza
Pizza to też posiłek – zwłaszcza, jeśli jemy ją w porze obiadowej, a nie „po godzinach” przed telewizorem. Aby uniknąć setek kalorii z tłuszczu, przygotuj ciasto sama i wybierz na dodatki jak najwięcej świeżych warzyw.

Pokochaj domową pizzę! Wcale nie jest trudna do przygotowania. Ciasto wymaga co prawda nieco czasu i ciepła, by wyrosnąć, ale nie może się nie udać. Na wierzch możesz położyć ulubione warzywa i dodatki. Nie jesz mięsa? Wybierz salami roślinne – smakuje równie dobrze, a na dodatek zawiera mniej tłuszczu. Wystarczy pikantny sos z chili i nieco mozzarelli, by zamienić prosty placek w dekadencką ucztę.


Pizza chili z salami, cukinią i pieczarkami

Przepis: Kühne

Składniki
Ciasto:
• 15 g suchych drożdży
• 150 ml wody
• 150 g mąki z włoskiej pszenicy twardej (semoliny), ew. zwykłej
• łyżeczka soli morskiej
Dodatki:
• 1/2 małej białej cebuli w cienkich piórkach
• 100 g salami lub wędliny sojowej o smaku salami w cienkich plasterkach
• 1/2 szkl. cienkich plasterków pieczarek
• 1/2 szkl. cienkich plasterków cukinii
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki Sosu Hot Chili Kühne
• kulka mozzarelli w cienkich plasterkach

Przygotowanie
1. Rozpuść w wodzie drożdże, dodaj mąkę i sól, zagnieć ciasto, przykryj i odstaw na ok. 30 min, by wyrosło.
2. Rozwałkuj cienko ciasto i podpiecz lekko w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.
3. Połącz koncentrat z sosem chili i nałóż równomiernie na placek, przykryj go cebulą, plasterkami salami, pieczarek i cukinii, nałóż ser i piecz ok. 15 min, aż się zarumieni.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię