8 lutego 2017

Jedz imbir i bądź zdrowa!

Imbir już w starożytnej Azji uważany był za cudowną roślinę, dzięki której można poprawić stan swojego zdrowia. Jak jest naprawdę, czy imbir faktycznie ma właściwości lecznicze?

Wielu z was imbir może kojarzyć wyłącznie jako dodatek do herbaty. Regularne spożywanie imbiru bez wątpienia przyniesie nam wiele korzyści. Pozytywne właściwości wynikające ze zjedzenia imbiru ( 4 gram) mogą pojawić się zaledwie w ciagu pierwszych dwóch godzin. Imbir świetnie wpływa na pracę układu trawiennego, dzięki czemu nie tylko usprawnimy jego działanie, ale także poprawimy nasze samopoczucie.  Z powodu jego licznych właściwości nie zapominajcie umieścić go w swoim planie dietetycznym, dzięki czemu nie tylko będziecie cieszyć się szczupłą sylwetką, ale przede wszystkim dobrym zdrowiem.

Właściwości imbiru:

  • Łagodzi bóle miesiączkowe,
  • Łagodzi mdłości i zawroty głowy,
  • Zwiększa koncentrację oraz poprawia skupienie,
  • Usprawnia pracę układu trawiennego. Spożywanie imbiru pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego,
  • Bardzo skuteczny w zwalczaniu raka jelita grubego,
  • Polepsza krążenie krwi,
  • Świetnie radzi sobie z przeziębieniem. Jest idealnym dodatkiem do gorącej herbaty,
  • Chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Jego spożywanie zaleca się osobom z podwyższonym cholesterolem,
  • Jest źródłem wielu przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm oraz kondycję naszej skóry,
  • Posiada właściwości przeciwkaszlowe.

 

Komu nie wolno jeść imbiru?
 

Imbir to bardzo ostra przyprawa, która wykazuje właściwości drażniąc. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

 


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię