7 lutego 2017

Koktajl z czarnymi jagodami i mango [PRZEPIS]

Podejmij smoothie challenge!

Wspomóż swój wzrok i myślenie porcją borówek. To owoce bogate w antocyjany – naturalne barwniki, które poprawiają krążenie krwi. Ułatwiając jej dopływ do wszystkich komórek, usprawniają funkcjonowanie zwłaszcza oczu i mózgu.

Antocyjany nie tylko poprawiają odżywienie komórek, zaopatrzenie ich w tlen i usuwanie zbędnych produktów przemian metabolicznych. Ta grupa przeciwutleniaczy wspomaga też spalanie tłuszczu, co objawia się m.in. mniejszą skłonnością do tycia przy spożywaniu nadmiaru kalorii z kwasów tłuszczowych. Co więcej, antocyjany pomagają regenerować komórki wątroby i działają antyrakowo. Produktów o ich wysokiej zawartości nie sposób przeoczyć – mają piękny niebieskofioletowy kolor. Takie są zwłaszcza borówki, przy czym te rodzime, zwane czarnymi, zawierają ich znacznie więcej niż popularne borówki amerykańskie. Łatwo też je kupić – są dostępne przez cały rok w postaci mrożonej.

 

Koktajl z czarnymi jagodami, mango i orzechami laskowymi

Przepis: Agata Ziemnicka-Łaska dla Philips
Porcje: 2

Składniki
• 2 szkl. pełnotłustego mleka krowiego albo mleczka roślinnego
• szkl. czarnych jagód, ew. borówek amerykańskich (mogą być rozmrożone)
• 2 suszone morele
• małe mango
• 2 łyżki siemienia lnianego
• 2 garście orzechów laskowych

Przygotowanie
Zmiksuj mleko z jagodami, posiekanymi morelami, miąższem mango, lnem i orzechami.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię