3 lutego 2017

Sos caponata z miechunką pomidorową [PRZEPIS]

Fit pomysły na karnawał cz. 4

Caponata to sycylijski potrawa z bakłażana i w postaci ugotowanej sałatki, jedzona jako sos np. do pieczywa, dań rybnych czy makaronu. Spróbuj prostej i oryginalnej wersji z oliwkami i miechunką pomidorową – podana na ciepłych grzankach będzie hitem każdej imprezy.

Miechunka pomidorowa, zwana też peruwiańską (oraz tomatillo lub z łaciny – Physalis) pochodzi z Andów i jest spokrewniona z pomidorem. Ma niewielkie, okrągłe, słodko-kwaśne owoce w kolorze żółtym, pomarańczowym lub fioletowym, schowane w charakterystycznym mieszku. Z uwagi na dekoracyjny wygląd jest często stosowana jako ozdoba tortów i ciast w cukierniach. W postaci niedojrzałej jest składnikiem salsa verde – meksykańskiego zielonego sosu salsa. Owoc jest bogaty w potas, mangan, niacynę oraz żółte barwniki antyoksydacyjne – luteinę i zeaksantynę – a na dodatek pyszny!


Caponata z miechunką na chrupiących grzankach

Przepis: Bakalland

Składniki
• 4 małe bakłażany
• duża czerwona cebula
• 2 łodygi selera naciowego
• 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
• 2 puszki krojonych pomidorów
• 75 g orzechów pinii Bakalland 
• 100 g zielonych oliwek 
• 60 g Złotych Owoców (Miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 50 ml octu balsamicznego 
• łyżka cukru trzcinowego 
• sól morska
• świeżo mielony czarny pieprz 
• duża doniczka bazylii

1. Pokrój w kostkę bakłażana ze skórą i oprósz lekko solą, posiekaj cebulę i selera, pokrój oliwki, podpraż lekko orzechy.
2. Podsmaż bakłażana na połowie oliwy, a na reszcie – cebulę z selerem; po ok. 5 min dodaj pomidory, bakłażana, orzechy, oliwki, miechunkę, duś 10-15 min, a na koniec dodaj ocet i cukier, dopraw solą i pieprzem.
3. Nakładaj na grzanki po ok. 2 łyżki caponaty i dekoruj listkami bazylii – powinno jej wystarczyć na ok. 60 porcji. 

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię