30 stycznia 2017

Zupa z soczewicy z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

Sposób na sycącą rozgrzewkę

Czerwona soczewica należy do najszybciej gotujących się nasion strączkowych – nie wymaga nawet moczenia. To idealny dodatek do zup i innych dań jednogarnkowych, który nie tylko zagęszcza potrawy, ale też dodaje im cennego białka.

Rozgrzej się pożywną zupą, pełną warzyw i wspaniałego smaku. W wersji z wędzonym boczkiem danie to przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za nasionami roślin strączkowych. Podobny smak, a za to mniej tłuszczu i więcej białka, zapewni w wersji 100-procentowo roślinnej, gdy boczek zastąpisz wędzonym tofu. 

 

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi 

Przepis: Bakalland

Składniki: 
• 2 marchewki
• 1 korzeń pietruszki
• 1/2 selera korzeniowego
• 1 cebula
• 150 g wędzonego boczku (ew. 200 g wędzonego tofu)
• szczypta soli 
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 5 ziaren pieprzu
• 1 łyżeczka nasion kolendry 
• 200 g suchej czerwonej soczewicy
• 0,5 l bulionu warzywnego
• puszka krojonych pomidorów 
• 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

Przygotowanie:
1. Posiekaj drobno marchewki, pietruszkę, selera i cebulę.
2. Pokrój w kostkę boczek i podsmaż lekko bez tłuszczu, ew. podsmaż kostki tofu na 3 łyżkach oleju rzepakowego. 
3. Dodaj kostki warzyw i przyprawy, smaż ok. 5 min, dodaj soczewicę i bulion, gotuj ok. 40 min, aż wszystkie składniki zmiękną.
4. W tym czasie podpraż orzechy na suchej patelni ceramicznej, ostudź i posiekaj.
5. Dodaj krojone pomidory, całość zagrzej i posyp orzechami.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię