27 stycznia 2017

Przepis Anny Lewandowskiej na ciasto o smaku rafaello i snikersa

Ostatnio na blogu Anny Lewandowskiej mogliśmy zobaczyć przepis na ciasto o smaku rafaello i snikersa. Ciasto nie zawiera ani grama białego cukru, glutenu ani tłuszczów utwardzonych, także możemy je polecić każdemu.

Przepis na ciasto o smaku rafaello i snikersa wg Ani Lewandowskiej

Spód

  • 10/12 daktyli 
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego (kupisz tutaj)

Masa biała (środkowa)

  • 250 g kaszy jaglanej (ok. szklanki surowej kaszy)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki cukru kokosowego (kupisz tutaj)
  • ok. 100 g pasty kokosowej Foods by Ann (kupisz tutaj)
  • sok z połowy limonki/cytryny

Polewa

  • 4 łyżki masła orzechowego (używałam miks masła orzechowego z migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich)
  • 3-4 łyżeczki cukru kokosowego (kupisz tutaj)
  • 250 ml mleczka kokosowego – gęstego

Sposób przygotowania

- Wydrylowałam daktyle z pestek, sparzyłam je wrzątkiem i moczyłam 15 minut. W mikserze przygotowałam składniki na spód ciasta wyłożyłam w okrągłej foremce i włożyłam od razu do lodówki - mówi Ania. 

- W tym czasie ugotowałam kaszę jaglaną (opłukaną wcześniej 2 razy pod bieżącą wodą). Pod koniec gotowania, kiedy woda zaczynała się wchłaniać dolałam mleka koksowego i gotowałam do momentu wchłonięcia. Odstawiłam pod przykryciem do wystygnięcia (na zewnątrz – bo zimno za oknem;)) Następnie zmiksowałam ugotowaną i ostudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na masę. Przelałam na spód ciasta i ponownie włożyłam do lodówki  – na ok. 30 minut - dodaje.  

- Została polewa :) Mieszając w garnku na średnim ogniu podgrzałam chwilę mleko kokosowe z cukrem  i masłem orzechowym. Przelałam polewę na resztę ciasta i włożyłam na noc do lodówki - kończy swój przepis Ania.

 

 

 


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię