20 stycznia 2017

Noon chai czyli herbata kaszmirska [PRZEPIS]

Egzotyczny smak na rozgrzewkę

Mamy nowy sposób na rozgrzewkę: to aromatyczna herbata przygotowana według tradycyjnego przepisu z Kaszmiru, urzekająca swoim różowym kolorem.

Nazwa napoju wywodzi się od słowa noon, oznaczającego sól, a charakterystyczny kolor wpadający w róż to wynik specyficznego sposobu parzenia. W procesie tym używa się sody oczyszczonej – naturalnego związku, który rozkłada się przy podgrzewaniu i wydziela dwutlenek węgla. To właśnie on spulchnia ciasto, a w tym przypadku – zapewnia przyjemną konsystencję noon chai. Klasyczna indyjska wersja nie zawiera cukru, natomiast wariant spożywany w Pakistanie zawiera też orzechy. Warto spróbować!  


Noon chai

Przepis: Bakalland
Porcje: 4, Czas: 30 min

Składniki
• 3 szkl. wody
• 2 łyżki liściastej zielonej herbaty, najlepiej kaszmirskiej
• szczypta łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli 
• kilka ziaren kardamonu
• laska cynamonu cejlońskiego
• 4 gwiazdki anyżu
• 2 szkl. mleka krowiego lub roślinnego
• łyżka cukru (opcjonalnie)
• 70 g Pistacji Bakalland
• 70 g Migdałów Bakalland 

Przygotowanie
1. Podgrzej wodę, a zamim się zagotuje, dodaj herbatę, sól, pokruszony kardamon, cynamon i anyż.
2. Całość zagotuj, wsyp cukier oraz posiekane migdały i pistacje (część pozostaw do dekoracji), po czym gotuj na małym ogniu przez ok. 20 min. 
3. Następnie dolej mleko i zwiększ ogień, by doprowadzić wywar do wrzenia. 
4. Gotowy napar przecedź przez sitko, przelewamy do szklaneczek i posyp odłożonymi orzechami. 

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię