13 stycznia 2017

Minisałatki makaronowe z kozim serem [PRZEPIS]

Fit pomysły na karnawał cz. 2

Makaron z prawdziwej włoskiej pszenicy durum jest co prawda wygodny i szybki w przygotowaniu, ale daleko bardziej wartościowy niż inne popularne produkty z pszenicy. Poza przypadkami nietolerancji glutenu jest świetnym dodatkiem do potraw: obfituje w białko, a ugotowany al dente ma niski indeks glikemiczny.

Włoska pszenica durum, czyli twarda, swoją nazwę zawdzięcza wysokiej zawartości białka glutenowego. To właśnie ono zapewnia elastyczną strukturę ciasta i sprawia, że można kręcić pizzą czy wyrabiać ręcznie makaron, nazywany przez Włochów pasta. Gdy jest ugotowany na półtwardo, jego indeks glikemiczny, czyli tempo trawienia i przekształcania w organizmie w energię, wynosi ok. 45, podczas gdy dla białego chleba to nawet powyżej 75. Dzięki temu pasta to dobry wybór przed treningiem, a nawet na diecie odchudzającej - ważna jest tylko wielkość porcji. Ilość zawarta np. w dużej szklance (250 ml) ugotowanych świderków to 190 kcal (i 7 g białka oraz 36 g węglowodanów w 120 g). Warto też wiedzieć, że włoskie odmiany pszenicy są uprawiane w niezmiennym stanie nawet od stuleci, podczas gdy popularna mąka pszenna używana do wypieków i potraw to nierzadko ziarno modyfikowane genetycznie  - i takie właśnie najczęściej powoduje nietolerancje pokarmowe.

Minisałatki makaronowe z granatem i kozim serem

Przepis: Piotr Ceranowicz dla Lubella
Porcje: 8, Czas: 40 min
Składniki
• 2 słodkie ziemniaki
• olej rzepakowy do smażenia
• 400 g makaronu Lubella Classic Świdry 400 g
• 2 piersi z kurczaka
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz
• 2 granaty
• 4 łyżki oliwa z oliwek
• sok z 2 cytryn
• 120 g miękkiego koziego sera, pleśniowego lub feta
• duża garść liści kolendry

 

Przygotowanie
1. Obierz słodkie ziemniaki, pokrój w kostkę, usmaż w dużej ilości tłuszczu (przez ok. 10 min) i dokładnie osącz jego nadmiar na paperowych ręcznikach.
2. W tym czasie ugotuj makaron al dente wg wskazówek na opakowaniu.
3. Oprósz kurczaka solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rogrzanego do 180°C na 15 min, a gdy się upiecze, ostudź mięso i pokrój na małe kawałki.
4. Rozkrój granat i wydobądź z niego pestki.
5. Wymieszaj makaron z ziemniakami, kurczakiem i granatem, rozłóż do miseczek, skrop każdą porcję dressingiem z oliwy z sokiem z cytryny, oprósz odrobiną soli i pieprzu oraz udekoruj kawałkami koziego sera i listkami kolendry.


Sprawdź też inne fit pomysły na karnawał, np. przepis na domowe pity z kurczakiem.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię