12 stycznia 2017

Domowe placki pita z kurczakiem [PRZEPIS]

Fit pomysły na karnawał cz. 1

Placki pita to wdzięczny zamiennik pieczywa, który można wypełniać dowolnym nadzieniem. W przeciwieństwie do placków tortilla, używanych jako wrap, mają dość naturalny skład. Jeśli jednak nie masz w pobliżu bliskowschodniego baru, gdzie można czasem kupić oryginalne pity, nie sięgaj po te sklepowe z polepszaczami. Przygotuj je sama – z dodatkiem oryginalnej sałatki to świetna propozycja na karnawałową przekąskę.

Pity rozmarynowe z kurczakiem i sałatką ze śliwki kalifornijskiej

Przepis: California Prune Board
Porcje: 20 szt., Czas: 2 godz.

Składniki
• 2 piersi kurczaka
• sól
• czarny pieprz
• łyżeczka mielonej słodkiej papryki
• łyżeczka suszonego mirtu cytrynowego (ew. zgniecionej łodygi trawy cytrynowej lub skórki otartej z cytryny)
• sok z 1/2 cytryny
• łyżka oliwy
pity:
• 10 g świeżych drożdży
• płaska łyżeczka cukru pudru
• 150 ml ciepłej wody
• 220-250 g mąki pszennej
• łyżeczka soli
• łyżeczka suszonego, mielonego rozmarynu
• łyżka czarnego sezamu
• łyżka oliwy
sałatka:
• 120 g śliwek kalifornijskich 
• 1/2 jabłka
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• garść świeżej mięty
• 2 łyżki majonezu
• czubata łyżeczka pasty sambal olek lub innej z pikantnej papryki
• opakowanie rukoli

Przygotowanie
1. Natrzyj kurczaka solą, pieprzem, papryką i mirtem, skrop sokiem z cytryny i oliwą, po czym odstaw na 30 min. do lodówki. 
2. Rozetrzyj drożdże z cukrem, rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj, by rozetrzeć grudki i odstawiamy na ok. 15 min.
3. Wymieszaj rozczyn drożdży z 200 g mąki, dodając sól, rozmaryn i sezam, wyrób dokładnie ciasto, dodając na koniec oliwę. Jeśli ciasto będzie za bardzo się kleić, dodaj odrobinę mąki; przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. godzinę. 
4. Posiekaj śliwki, jabłko, szczypiorek i miętę, wymieszaj z majonezem i pastą sambal, schłódź w lodówce. 
5. Zagnieć ciasto, podziel na ok. 20 porcji, rozwałkuj je do placuszki o grubości ok. 5 mm, ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstaw na ok. 20 min do ponownego wyrośnięcia. 
6. Rozgrzej patelnię ceremiczną (powłoki nieprzywierające starego typu bez oleju wydzielają toksyczne opary), przykryj arkuszem papieru do pieczenia, ułóż kurczaka i podgrzewaj ok. 5-6 minut, aż ugotują się w środku; zdejmij je z patelni, odłóż na 5 min i pokrój na plasterki. 
7. Rozgrzej piekarnik do 220ºC i piecz wyrośnięte placki partiami przez ok. 6 min. 
8. Upieczone placki przekrój na pół i wypełnij listkami rukoli, sałatką ze śliwek kalifornijskich i kurczakiem.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię