31 grudnia 2016

7 prostych trików, które zachowają świeżość warzyw i owoców

Sprawdź jakie to proste

Tags: owoce warzywa

Często wyrzucacie zepsute warzywa i owoce? Jeśli tak, to przygotowaliśmy dla Was 7 prostych trików dzięki którym nie tylko zachowacie świeżość swoich ulubionych warzyw i owoców, ale także zaoszczędzicie wiele pieniądzy.

#1. Nie myj warzyw i owoców przed włożeniem ich do lodówki 

Dla wielu osób może wydać się to dziwne, ale umycie warzyw i owoców przed włożeniem ich do lodówki może znacząco wpłynąć na ich świeżość. Dzieje się tak za sprawą usuwaniu naturalnej powłoki ochronnej podczas mycia, która odpowiedzialna jest za proces zapobiegający gniciu warzyw i owoców. Jeśli zauważymy brud, świetnym rozwiązaniem będzie przetarcie ich suchą ściereczką lub papierowym ręcznikiem.

#2. Zabezpiecz banany przed gniciem  

Owoce te są szczególnie narażone na utratę swojej świeżości. Bardzo często możemy zaobserwować, jak banany zmieniają kolor z żółtego na czarny. Jest to oznaka ich zbyt szybkiego dojrzewania. Aby tego uniknąć wystarczy zrobić jedną prostą czynność: owinąć ich końcówki folią spożywczą.

#3. Warzywa i owoce potrzebują świeżego powietrza 

Jeśli przechowujecie swoje warzywa i owoce poza lodówką, to zadbajcie o codzienne przewietrzenie pomieszczenia w którym je trzymacie. Błędem jest trzymanie ich w zamkniętej szafce bez dostępu świeżego powietrza. Doskonałym miejscem będzie trzymanie zakupionych warzyw w plastikowej lub drewnianej skrzynce z otworami zapewniającymi wentylację.

#4. Prawidłowo przechowuj awokado  

Zastanawiasz się co zrobić, aby zachować świeżość tego owocu? Pamiętaj aby niedojrzałe awokado włożyć do papierowej torby lub owinąć w gazetę. Przechowuj je w temperaturze pokojowej do momentu aż dojrzeje. Kiedy zauważysz, że awokado już dojrzało włóż je w plastikową torebkę i umieść je w lodówce.

#5. Pewnych owoców i warzyw nie przechowuj razem 

Niektóre warzywa i owoce w czasie swojego dojrzewania wydzielają etylen, który może być zabójczy dla innych warzyw i owoców. Do warzyw i owoców wydzielających duże ilości etylenu możemy zaliczyć: gruszki, śliwki, mango oraz pomidory. Natomiast do grupy warzyw i owoców wrażliwych na etylen zaliczamy marchewki, brokuły, dynie, arbuzy, ziemniaki oraz jabłka. Jeśli będziemy trzymać razem ze sobą te warzywa i owoce, dojdzie wtedy do szybszego procesu ich gnicia.

#6. Trzymaj ziemniaki w zaciemnionym miejscu

Ziemniaki nie lubią światła słonecznego, które nasila u nich procesy gnilne, tworząc przy tym szkodliwe substancje. Pamiętaj, żeby świeżo zakupione ziemniaki trzymać w suchym i ciemnym miejscu.

#7. Kalafior i brokuły lubią wilgoć

Warzywa te najlepiej przechowywać z łodygą zanurzoną w wodzie. Pozwoli to dłużej cieszyć się ich świeżością. Dobrym rozwiązaniem będzie przykrycie warzyw wilgotnym ręcznikiem.

 


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię