29 grudnia 2016

Fasolowe brownie w wersji fit [PRZEPIS]

Fasolowe brownie to świetna alternatywa dla ciast, które w swoim składzie mają biały cukier, tłuszcze utwardzone oraz mąkę. W naszym cieście nie ma ani grama mąki, cukru ani nawet margaryny, dlatego zachęcamy Was do przygotowania naszej propozycji samodzielnie. Nie będziecie zawiedzeni. 

SKŁADNIKI:

  • 440g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki
  • 90g banana
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao (ok. 15g)
  • 3 łyżki miodu niedosładzanego ( ok. 80g)
  • 40g gorzkiej czekolady
  • 40g orzeszków ziemnych niesolonych
  • Szczypta sól
  • Łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie naszego brownie zacznij od odzielenia żółtek odbiałek a następnie całość ubij na sztywną. Aby uzyskać efekt piany, dodaj do niej odrobinę soli. W tym samym czasie opłucz a następnie odsącz fasolę.  Oddzielone żółta jajek zblenduj z oczyszczona fasolą oraz bananem i miodem. Następnie dodaj kakao, cynamon, sodę oczyszczone oraz szczyptę soli. Dodaj orzeszki oraz drobno posiekana czekoladę. Ostatnim krokiem będzie dodanie piany z białek. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby uzyskać jednolitą masę, którą przełóż do formy. Pamiętaj o wyłożeniu foremki papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po dokładnym upieczeniu, odczekam aż ciasto ostygnie. Smacznego!

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię