23 grudnia 2016

Korzenna granola ze śliwkami kalifornijskimi [PRZEPIS]

Świąteczne potrawy inaczej cz. 12

Nawet poranne płatki mają swoją odświętną wersję. Polecamy granolę pachnącą piernikiem, przygotowaną z dodatkiem kaszy gryczanej. Jej ziarna obfitują w składniki mineralne, m.in. krzem, a także wspomagającą metabolizm rutynę. Dodatek orzechów włoskich i migdałów wzbogaca granolę w białko i cenne tłuszcze, a przyprawy korzenne działają rozgrzewająco i antyoksydacyjnie.

Korzenna granola ze śliwkami kalifornijskimi

Przepis: California Prune Board
Porcje: słoik o pojemności 0,5 l, czas: 60 min

Składniki
150 g śliwek kalifornijskich
70 g migdałów
70 g orzechów włoskich
100 g niepalonej (białej) kaszy gryczanej
300 g płatków owsianych
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
3 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki miodu

Przygotowanie
1. Posiekaj grubo śliwki, migdały i orzechy; kaszę podpraż na suchej ceramicznej patelni przez 5-7 min. 
2. Wymieszaj dokładnie bakalie z kaszą i płatkami, dodaj przyprawy, olej kokosowy i miód. 
3. Wysyp mieszankę na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, rozłóż równomiernie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160ºC z termoobiegiem (lub 160ºC bez tej funkcji) i piecz ok. 40 min, kilkukrotnie mieszając w tym czasie składniki.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię