22 grudnia 2016

Piernik gryczany ze śliwką [PRZEPIS]

Świąteczne przepisy inaczej cz. 10

Tags: owoce wigilia
Piernik bez glutenu, jajek i mleka, a za to z cukinią? Dlaczego nie! Polecamy przepis Moniki Mrozowskiej z jej najnowszej książki „Słodko, zdrowo, świątecznie”. Autorka zawarła w niej pomysły na proste i naturalne dania, które osłodzą każde Boże Narodzenie, Walentynki, Wielkanoc, urodziny czy imieniny, uświetnią przyjęcie i posłużą jako słodki prezent. Wiele z nich nie zawiera alergizujących składników ani rafinowanego cukru – są za to pełne zdrowych ziaren, bakalii i owoców.

Piernik gryczany ze śliwką

Przepis: Monika Mrozowska
Porcje: 16, czas: 15 min

Składniki
• 1 średnia cukinia
• 100 g suszonych śliwek
• 140 g mąki gryczanej
• 2 łyżki przyprawy do piernika
• 3 łyżeczki kakao
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/3 szkl. miodu wielokwiatowego
• 1 łyżka octu
• 4 łyżki oleju kokosowego

1. Obierz cukinię i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach; śliwki pokrój na małe kawałki. 
2. Przesiej mąkę i połącz z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodając ocet.
3. Wlej ciasto do formy posmarowanej olejem kokosowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 25 min.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię