20 grudnia 2016

Barszcz czerwony z uszkami [PRZEPIS]

Świąteczne potrawy inaczej cz. 8

Uszka, czyli maleńkie pierożki, to najszlachetniejszy dodatek do barszczu. Jako danie postne zawierają farsz z grzybów, a ciasto przygotowane jest bez jajka - wystarczy dodatek ciepłej wody. Również zupę gotuje się wyłącznie na warzywach. Ta pozycja świątecznego menu jest więc nie tylko lekka, ale też odpowiednia dla wegatarian i wegan.

Barszcz czerwony na zakwasie z uszkami z grzybami

Przepis: Thermomix
Porcje: 8

· 900 g czerwonych buraków w kawałkach
· 1 marchewka
· 1 pietruszki
· kawałek selera
· 1 łyżeczka soli
· 3 liście laurowe
· 4 ziarna ziela angielskiego
· 1 l wody
· 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
· 1 łyżeczka suszonego majeranku
· 3 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka cukru
· 3 suszone borowiki lub podgrzybki
· 1 l bulionu warzywnego
· 0,4 l zakwasu buraczanego


1. Zmiksuj 2/3 obranych buraków i umieść w garnku z kostkami pozostałych warzyw, dodaj sól oraz po 2 liście laurowe i ziarna ziela angielskiego, zalej wodą i gotuj ok. 15 min na średnim ogniu, zmniejsz płomień do minimum i gotuj jeszcze 30 min.
2. Przelej całość przez sito, wlej wywar do innego garnka, dodaj pozostały liść laurowy i ziele angielskie, pieprz, majeranek, czosnek, cukier, grzyby i bulion warzywny, doprowadź całość do wrzenia i gotuj ok. 10 min.
3. Dodawaj niewielkimi porcjami zakwas buraczany, sprawdzając smak barszczu, i gotuj go ok. 5 min. Podawaj z uszkami.


Uszka z grzybami


(farsz)
· 80 g mieszanych suszonych grzybów, np. borowików i podgrzybków
· 0,5 l wody
· 150 g cebuli w ćwiartkach
· łyżka oliwy z oliwek
· 1 płaska łyżeczka soli
· 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
(ciasto)
· 270 g mąki pszennej, plus więcej do oprószenia blatu
· 3 łyżeczki oliwy z oliwek
· 150 g ciepłej wody, ciepłej

1. Opłucz grzyby, zalej niewielką ilością wody i odstaw na ok. 30 min.
2. Umieść grzyby z wodą z moczenia do garnka, gotuj ok. 25 min i przecedź przez sito, zachowując wywar; grzyby posiekaj.
3. Posiekaj cebulę i podduś na oliwie przez ok. 5 min, dodaj grzyby, przypraw solą i pieprzem i duś jeszcze ok. 3 min.
4. Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z oliwą i wodą, wyrób gładkie ciasto, uformuj z niego kulę i rozwałkuj do placka o grubości ok. 2 mm.
5. Wykrawaj z ciasta kółka o średnicy ok. 4 cm, kładź na środku płaską łyżeczkę farszu, zlepiaj ciasto jak pieroga, łącząc ze sobą jego końce.
6. Gotuj uszka w osolonym wrzątku, a gdy wypłyną na powierzchnię wody, gotuj jeszcze 3 min po wypłynięciu i podawaj do czerwonego barszczu na zakwasie.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię