18 grudnia 2016

Rolada z łososia z musem ze śliwek kalifornijskich [PRZEPIS]

Świąteczne potrawy inaczej cz. 7

Wśród świątecznych dań często pojawiają się rolady - do najpopularniejszych należą kulebiak i makowiec. Wymagają sporo pracy, stąd jadamy je głównie od święta. Warto jednak wykorzystać tę formę w prostszych przepisach, np. na bazie ryb. Dysponując ostrym nożem stworzysz z filetów wygodne płaty, które możesz dosmaczyć odpowiednim farszem i upiec z dodatkami, a przygotowanie całości zajmie niewiele ponad godzinę.

Rolada z łososia z musem ze śliwek kalifornijskich

Przepis: California Prune Board
Porcje: 4, Czas: 70 minut

Składniki
(mus ze śliwek)
· 200 g śliwek kalifornijskich
· sok wyciśnięty z dużej cytryny
· skórka otarta z 1/2 cytryny
· 8 łyżek wody
(rolada)
· 700 g filetu z łososia
· 3-4 plasterki cytryny
· 3-4 gałązki natki pietruszki
· 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie
1. Podduś w małym rondelku śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą.
2. Gdy śliwki zmiękną, zmiksuj je na gładkie i niezbyt rzadkie purée.
3. Zetnij skórę z filetu łososia, wyrównaj jego kształt, po czym rozkrój w połowie grubości, nie dochodząc nożem do końca jego boku, i otwórz kawałek niczym książkę - otrzymasz prostokątny płat mięsa.
4. Nałóż na płat łososia równomierną warstwę musu ze śliwek, zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku, usuń nadmiar musu i zwiąż całość w kilku miejscach kuchennym sznurkiem, odpowiednim do pieczenia.
5. Umieść roladę w żaroodpornym naczyniu posmarowanym łyżką oliwy, obłóż plasterkami cytryny i gałązkami natki, skrop resztą oliwy.
6. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 140°C z termoobiegiem (lub 160°C bez tej funkcji) i piecz 30-35 minut, aż rolada z wierzchu się zarumieniu.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię