15 grudnia 2016

Dietetyczne pierniczki [PRZEPIS]

Łatwiejsze niż myślisz! Potrzebujesz tylko parę składników

Składniki:  

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej 
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki ekologicznego, ale płynnego miodu
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kakao lub karobu
  • 1 łyżka stewii 

Przygotowanie

Najpierw zmiel otręby i płatki owsiane na drobny pyłek. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką, a potem ugnieć ciasto rękoma. Jeżeli nie będzie chciało się kleić, to dodaj odrobinę mleka roślinnego. Kiedy zlepisz ciasto w jednolitą kulę, spróbuj, czy jest słodkie, możesz  jeszcze wtedy dosłodzić  je stewią. Kulę rozwałkuj na blacie posypanym mąką orkiszową. Wybierz ulubione foremki i je powycinaj. Gotowe pierniczki wyłóż na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia. Piecz 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzone ciasteczka udekoruj lukrem. Zrobisz go z oleju kokosowego, kakao lub karobu oraz stewii.  

Smacznego!

ZOBACZ Jagodowo-pomarańczowy dżem [PRZEPIS]

Doskonały jako dodatek do pierniczków!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię