12 grudnia 2016

Cytrusowe śledzie ze świeżą wanilią [PRZEPIS]

Wigilijne potrawy inaczej cz. 1

Śledź z wanilią? Takie połączenie wydaje się ryzykowne, w tym przepisie zaskoczy cię jednak wyjątkowym smakiem. W końcu wanilia pasuje nie tylko do słodkich deserów i wypieków, ale też do kompozycji wytrawnych. Tu w połączeniu z cytrusami podkręci walory tradycyjnego śledzika.

 

Cytrusowe śledzie ze świeżą wanilią 

Przepis: Michał Godyń, szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce, dla Ikea
Porcje: 4, Czas: 30 min + 3 godz. (przygotowania rozpocznij 5 dni wcześniej)
 

Składniki
• 8 solonych filetów ze śledzia
(marynata podstawowa) 
• 200 g cukru
• 300 ml wody 
• 1 marchewka 
• 2 cebule 
• 4 liście laurowe 
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 100 ml octu spirytusowego 10%
(druga marynata)
• 1 cytryna
• 1 limonka
• 1 pomarańcza
• 4 liście limonki 
• 1 łodyga trawy cytrynowej
• 5 ziaren białego pieprzu
• 1 laska wanilii

Przygotowanie
1. Namocz śledzie w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny.
2. W tym czasie przygotuj marynatę podstawową: połącz wszystkie jej składniki poza octem, zagotuj, wlej ocet i odstaw, a gdy wystygnie, zalej nią śledzie, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 3 dni.
3. Przygotuj drugą marynatę: otrzyj na tarce skórkę cytryny, limonki i pomarańczy, liście limonki, dodaj trawę cytrynową, pieprz oraz rozciętą wzdłuż laskę wanilli wraz z zeskrobanymi ze środka nasionami. Zalej składniki marynatą podstawową, dodaj pozostawione w niej wcześniej śledzie i marynuj całość minimum 2 dni.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię