6 grudnia 2016

Jak zrobić majonez bez jajek [PRZEPIS]

Wegański majonez domowy

Majonez to nic innego jak emulsja, czyli połączenie składników wodnych i tłuszczowych. To, co je spaja w klasycznej wersji sosu, to lecytyna zawarta w żółtkach jaj. Podobne związki znajdziesz też jednak w produktach roślinnych. Przygotowanie takiego wegańskiego majonezu zajmie ci tylko kilka minut!

Nie jadasz jajek? Nie musisz płacić 10 złotych za mały słoik gotowego wegańskiego majonezu, bo za kilka złotych łatwo przygotujesz go w domu. Zamiast jajek, emulgujące związki zapewnią nasiona soi i gorczycy – czyli mleczko sojowe i musztarda. Nie jest jednak obojętne, jaki rodzaj mleczka wybierzesz. Jeżeli chcesz mieć sos, który zawsze wychodzi i daje się kroić nożem, wybierz popularny napój sojowy z dodatkiem zagęstników i stabilizatorów (znajdziesz go w każdym większym sklepie spożywczym). Jeśli jednak wolisz w pełni naturalne produkty, szukaj mleczka zawierającego jedynie trzy składniki (woda, soja, sól) i jak najwięcej soi – najlepiej 9-13%. Ważny jest też rodzaj musztardy – nie powinna być zbyt ostra, bo wtedy jej dodatek będzie za mały. Najlepiej sprawdzają się łagodne i pełne smaku musztardy słowackie i czeskie (np. horcica), które można ew. nieco „podkręcić” dodatkiem pikantnej musztardy Dijon (warto najpierw sprawdzić poziom jej ostrości, bo bywa różny nawet w ramach kolejnych partii od jednego producenta). Trzecim składnikiem, który wpływa na smak majonezu, jest ocet. Najlepsze są te o jasnym kolorze, które nie będą psuły wyglądu gotowego sosu – np. z białego wina, jabłkowy czy ryżowy. Nie są jednak zbyt „mocne” i przysparzają dodatkowych aromatów. Dobrze więc zacząć od podstawowej receptury, korzystając z octu spirytusowego 10%, jak również ograniczyć dodatki przyprawowe jedynie do soli i pieprzu. 


Przepis na majonez

Ilość: 2 słoiki o pojemności ok. 300 ml

Składniki:
150 ml naturalnego mleczka sojowego
2 łyżki musztardy
3 łyżki octu spirytusowego
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
świeżo mielony czarny pieprz
ok. 250 ml rafinowanego oleju rzepakowego

1. Wlej mleczko do blendera kielichowego (sprawdza się najlepiej; w malakserze podłączanym do końcówki blendera ręcznego majonez też wyjdzie, choć będzie nieco rzadszy i bardziej napowietrzony). Dołóż wszystkie składniki oprócz oleju.
2. Miksuj składniki na wysokich obrotach przez kilka minut, wlej kilka łyżeczek oleju, miksuj przez ok. pół minuty, po czym dolewaj olej bardzo cienką strużką, nie przerywając miksowania.
3. W pewnym momencie mieszanka zacznie gęstnieć, aż w końcu całość przestanie się mieszać. Wtedy wyłącz blender, wymieszaj jego zawartość łyżką i zacznij miksować na najmniejszych obrotach, dalej dolewając olej i obserwując majonez. Gdy będzie robił się gęstszy, zwiększaj stopniowo szybkość obrotów. W końcu sos stanie się zbyt gęsty do mieszania przez nóż blendera – wtedy przestań dodawać olej, wymieszaj całość łyżką i zmiksuj jeszcze raz. Przełóż sos do słoików i schłódź w lodówce – zgęstnieje jeszcze bardziej. Przechowuj do ok. 1,5 tygodnia.

Jak zrobić majonez omega-3

Chcesz stworzyć zdrowszą wersję popularnego sosu? Eksperymentuj z olejami! Dodatek tego lnianego czy z orzechów włoskich wzbogaci ten bazowy w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA). Możesz też wybrać gotową mieszankę olejów, np. Olej Bio Omega Mix Monini, który w 3/4 składa się z oliwy z oliwek extra virgin. Oryginalny sos majonezowy przygotujesz też z domowych olejów smakowych. Do tego celu nadaje się też najzdrowszy z olejów roślinnych, czyli oliwa z oliwek – sekretem udanego smaku jest jednak wybór jego odmiany o lekkim smaku i jasnym kolorze – np. Gran Fruttato o nutach owoców cytrusowych.

Domowy sos

Na bazie własnoręcznie przygotowanego majonezu przygotujesz pyszne sosy, np.
• czosnkowy do pizzy – dodaj odrobinę suszonego oregano i czosnek – świeży, jeśli sos ma być prozdrowotny lub po prostu mocny w smaku; sproszkowany sprawdzi się w sytuacji, gdy będziesz chciała dodatkowo zagęścić sos
• curry – dodaj mieszankę przypraw typu curry oraz sól, jeśli miks nie zawiera jej w swoim składzie. Jeśli wolisz mniej intensywny smak, a mocniejszy kolor, użyj mniej curry i dosyp sproszkowaną kurkumę.
• tzatziki – dodaj grubo starty świeży ogórek, zgnieciony ząbek czosnku i posiekany koperek. 

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię