30 listopada 2016

Chleb z kaszy gryczanej białej [PRZEPIS]

Tags: fit przepisy
Redaktor naczelna Shape - Edyta Litwiniuk zdradza swój przepis na pyszny chleb z kaszy gryczanej białej.

Składniki:

-500 g kaszy gryczanej niepalonej
-1 łyżka soli
-woda 
-ziarna słonecznika/ewentualnie dyni/ewentualnie siemię lniane

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną opłucz na sitku, przełóż do miski, posól odrobinę, zamieszaj i zalej letnią wodą tak, aby minimalna warstwa wody pokryła kaszę. Odstaw na około 8 godzin. Po 8 godzinach opłucz kaszę na sitku i zalej całość wodą. Odstaw na cały dzień (8-10h). Jeżeli nie wchłonęła się cała woda to odlej nadmiar. Kaszę zblenduj, niekoniecznie jednolicie. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem . Owiń ściereczką i ponownie pozostaw na ok 8 h. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Piecz ok. 50-55 minut. Oczywiście jeśli masz dodatki w postaci słonecznika to dodaj je po blendowaniu. Wystudź i wyjmij z formy.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię