27 listopada 2016

Tarta z batatów i orzeszków pekan [PRZEPIS]

Potrzebujesz tylko paru składników i 15 minut przygotowania!

Wykwintny, a zarazem szybki i zdrowy deser idealnie sprawdzi się nie tylko podczas spotkań z koleżankami. Idealny na zimowe wieczory!

Składniki: 

  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 5 daktyli 
  • 4 łyżki masła klarowanego - Ghee 
  • 3 łyżeczki syropu klonowego 
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • pół szklanki orzeszków pekan 
  • szczypta soli 
  • 4 duże słodkie ziemniaki 

Przygotowanie

Posiekaj orzeszki pekan. W garnku, na małym ogniu roztop 2 łyżki masła. Dodaj syrop klonowy, szczyptę soli i pieprz cayenne. Dobrze wszystko wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane oraz orzeszki pekan. Mieszaj aż wszystko się zagęści. Gotuj tak 3-5 minut, zdejmij z ognia i ostudź.

Nagrzej piekarnik do 180C. Zetrzyj na tarce surowe ziemniaki. Możesz zostawić skórkę. Pokrój drobno daktyle. Do miski wrzuć starte ziemniaki, daktyle oraz pozostałe masło Ghee. Wymieszaj wszystko. 

Przygotuj naczynie do pieczenia, wlej do niego mieszankę z ziemniakiami i całą równomienie rozprowadź za pomocą szpatułki. Na wierzch nałóż wcześniej przygotowaną masę z garnka. 

Piecz pod przykryciem 60 minut, przy czym zdejmij pokrywkę na ostatnie 10 minut, żeby wierzch ciasta był chrupki. Po wyciągnieciu z piekarnika skrop syropem klonowym.

Smacznego!

ZOBACZ 13 słodkich fit inspiracji [FOTO]

Fit posiłki, które możesz zjeść przed snem


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię