30 listopada 2016

Batony energetyczne

Batony energetyczne to doskonała propozycja dla wszystkich aktywnych osób, które potrzebują dodatkowego zastrzyku energii. Podpowiemy Ci jak zrobić proste i smaczne batony energetyczne, dzięki którym twoje treningi będą jeszcze lepsze.

Batony energetyczne dla biegaczy i kolarzy

Batony energetyczne to jedna z ulubionych rzeczy towarzyszącym biegaczom i kolarzom podczas aktywności fizycznej. Głównym ich zadaniem jest szybkie dostarczenie potrzebnej energii, która jest na wagę złota podczas zawodów lub codziennych treningów. Batony energetyczne, zwane także węglowodanowymi to produkty w których składzie możemy wyróżnić głównie węglowodany.  Zjedzenie takiego batona bezpośrednio przed treningiem idealnie sprawdzi się w przypadku, gdy brakuje Ci niezbędnej energii. Batony takie można spożywać także podczas samego treningu. Wiele razy podczas wyścigów kolarskich lub podczas zawodów biegowych możemy zobaczyć moment, w którym sportowcy sięgają do specjalnych kieszonek po jakieś produkty. Tymi produktami są właśnie batony węglowodanowe. Spożycie takiego batona podczas wysiłku, nie tylko dostarczy niezbędnej siły i energii ale także przyczyni się do obniżenia lub całkowitego wyeliminowania katabolizmu, który negatywnie wpływa na kondycje naszych mięśni.

 

Przepis na zdrowe batony energetyczne

Batonów energetycznych nie musisz kupować w sklepie. Możesz zrobić je sama dzięki składnikom, które masz w swojej kuchni. Dzięki temu batony te będą nie tylko zdrowsze, ale i dużo smaczniejsze. Baton własnej roboty nie tylko da nam gwarancję najlepszego smaku i jakości, ale przede wszystkim dostarczy nam ogromnej satysfakcji. Poniżej przedstawiamy Wam trzy najlepsze przepisy na doskonałe batony energetyczne.

Przepis 1:

Składniki:

  • 8,5 łyżek płatków owsianych,
  • 8 łyżek płatków żytnich,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • garść żurawiny,
  • garść pestek dyni,
  • 5 łyżki płatków migdałowych,
  • ½ soku i skórki z cytryny,
  • 6 łyżek miodu.

Przygotowanie:

Płatki owsiane, otręby oraz płatki żytnie delikatnie podpraż na patelni. Następnie dodaj sezam oraz siemię lniane. Wszystko utrzymuj na małym ogniu przez około 1,5 minuty. Po podpróżeniu, zawartość patelni przesyp do miski, do której dodaj pozostałe składniki. Pamiętaj żeby podgrzać miód przed dodaniem go. Całość umieść znowu na patelni i wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie użyte składniki połączymy się. Uzyskaną jednolitą masę przełóż do formy, która musisz wyłożyć papierem do pieczenia. Odstaw wszystko na godzinkę, aby baton nabrał jednolitej konsystencji.

Przepis 2:

Składniki:

  • 2 duże banany,
  • 3 kubki płatków owsianych,
  • Garść daktyli suszonych pokrojonych na drobne kawałki,
  • Garść suszonej żurawiny
  • Łyżka cynamonu,
  • 3/4 łyżki kardamonu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki miodu.
  • Garść posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Rozgnieć banany i dodaj do nich płatki owsiane. Następnie dodaj olej kokosowy i miód. Dobrze wymieszaj składniki, a następnie dodaj kolejne produkty. Wszystko dobrze zmieszaj. Uzyskaną masę uformuj w batoniki i włóż na blachę do pieczenia. Piecz w piekarniki przez ok. 25 minut w temperaturze 180'C przez 30 minut.

Przepis 3:

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 lub 2 banany,
  • 2 kostki gorzkiej czekolady,

Przygotowanie:

Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Następnie rozgniatamy banana widelcem, natomiast czekoladę bardzo drobno siekamy. Foremkę wykładamy folią aluminiową. Wszystkie nasze składniki mieszamy ze sobą, a następnie całość umieszczamy w foremce. Całość pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu czekamy chwilę, aż nasze batony się schłodzą. Smacznego


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię