29 listopada 2016

Yerba mate a odchudzanie

Tags: yerba mate
Yerba mate ze względu na swoje liczne właściwości cieszy się bardzo dużą popularnością. Pochodząca z Ameryki Południowej roślina jest nie tylko bogata w liczne witaminy i składniki mineralne, ale także wykazuje właściwości wpływające na spalanie tkanki tłuszczowej.

Yerba mate a odchudzanie

Napar z liści yerba mate jest źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu witamin i minerałów takich jak sód, magnez czy żelazo. Dodatkowo nie należy zapomnieć o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki któremu pozbywamy się wolnych rodników. Dzięki temu nasza skóra wykazuje większą elastyczność, przez co ograniczymy ryzyko pojawienia się zmarszczek. W składzie naparu yerba mate możemy wyróżnić pochodne kofeiny, która nie tylko dodaje nam energii ale poprawia nasz metabolizm. Regularne przygotowywanie i picie yerba mate może zdecydowanie wpłynąć na proces odchudzania. Dzieje się tak za sprawą hamowania aktywności lipazy trzustkowej, który jest enzymem trawiącym tłuszcze. W sytuacji gdy enzym ten jest zablokowany, tłuszcze nie są trawione w jelicie cienkim, przez co dochodzi do obniżenia kaloryczności spożywanego posiłku. Najlepszym rozwiązaniem będzie wypicie yerba mate około 30 minut po spożyciu posiłku, który bogaty będzie w tłuszcze.

Kolejną cechą przemawiająca na korzyść yerba mate, jest zdolność do ograniczania magazynowania tłuszczy w komórkach. Z pewnością docenią to osoby, które zamierzają zredukować tkankę tłuszczową. Komórki tłuszczowe które powstały w naszym organizmie poprzez niewłaściwą dietę lub brak aktywności fizycznej, zostają z nami już na całe życie. W zależności od naszej wagi, mogą być pełne lub puste. Napar z liści yerba mate nie tylko może przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów, ale także spowolni proces napełniania się naszych komórek tłuszczem, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko wystąpienia efektu jojo.

Yerba mate jest cennym źródłem kwasu chlorogenowego, którego zadaniem jest powstrzymywanie procesu przeobrażania komórek macierzystych w komórki tłuszczowe. Jest to właściwość, która zdecydowanie przybliży wszystkie osoby będące na diecie do płaskiego brzucha.

Yerba mate najlepsza na odchudzanie – sposób parzenia

Aby wykorzystać cały potencjał i właściwości naparu z liści yerba mate, należy przybliżyć kilka faktów na temat sposobu jej parzenia. Zacznijmy więc od podstaw. Yerbe należy pić ze specjalnych naczynek, które nazywają się mate oraz guampa. Oba wykonane są z tykwy i dzielą się na drewniane i ceramiczne. Naczynie to zapewni doskonały smak naszego naparu. Kolejną czynnością jest wsypanie suszu, który tak naprawdę decyduje o smaku naszego napoju. Suszem zapełniamy ¾ naszego naczynka, a następnie dodajemy zmielone liście. Kolejnym krokiem jest umieszczenie specjalnej rurki do picia, która nosi nazwę bombilla. Gdy już włożymy bombille należy wszystko zalać gorącą wodą. Błędem jest zalewanie wrzątkiem. Idealna temperatura wody mieści się w przedziale od 60 do 80 stopni Celsjusza. Nie tylko temperatura, ale ilość wlanej wody ma znaczenie. Wlewamy tyle wody, żeby susz ją całkowicie wchłonął, a następnie po upływie kilku minut dolewamy wodę do pełna.

Obecnie na rynku jest dostępnych bardzo dużo różnych wersji yerba mate, dlatego polecamy Wam znalezienie swojego ulubionego. Dodanie tego napoju do naszego planu dnia z całą pewnością wyjdzie nam na plus. Jeśli planujesz redukcję swojej wagi, chcesz posmakować czegoś nowego, to koniecznie musisz sięgnąć po napar z liści yerba mate.

 


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię