23 sierpnia 2017

Hiszpańska tortilla [PRZEPIS]

Szybki obiad z patelni

W Hiszpanii tortilla to wcale nie cienki placek do wrapów, tylko sycący omlet na bazie ziemniaków. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno – stanowi więc wygodną opcję posiłku „na wynos”.

Tortilla z patelni najlepiej smakuje z gazpacho lub sałatką z pomidorów. Warzywa możesz też dodać do środka, zastępując nimi część ziemniaków. Papryka, bakłażan, brokuły, groszek, fasolka szparagowa, a wiosną szparagi – możliwości jest wiele.


Hiszpańska tortilla

Porcje: 6, Czas: 20 min

Składniki
• 0,5 kg ziemniaków
• 3/4 szkl. oliwy z oliwek extra virgin
• 250 g białej cebuli
• 6 jajek

Przygotowanie
1. Obierz ziemniaki i pokrój w grube plastry, a cebulę – w cienkie.
2. Rozgrzej na patelni 1/2 szkl. oliwy, wrzuć ziemniaki (powinna przykryć wszystkie plastry) i smaż w średniej temperaturze pilnując, by nie powstały frytki i żeby ziemniaki nie wchłaniały oliwy.
3. Dorzuć cebulę i smaż do momentu, aż ziemniaki będą chrupiące, po czym osącz zawartość patelni na sicie, pozostaw na nim na 3 minuty i ostudź.
4. Ubij lekko w misce jajka, dodaj ostudzone ziemniaki, wymieszaj i odstaw na 15 min.
5. Rozgrzej patelnię z resztą oliwy, wlej masę i smaż ok. 3 min, aż placek zetnie się od
spodu, przykryj patelnię pokrywką lub talerzem, przekręć do góry nogami, by placek spadł na pokrywkę, zsuń go na patelnię i smaż drugą stronę, aż jajko się zetnie.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię