9 sierpnia 2017

Kokos w kuchni [3 PRZEPISY]

Tak jeszcze go nie jadłaś!

Moda na gotowanie z kokosem nie mija. Dobrze, bo to jeden ze zdrowszych trendów. Orzech ten działa korzystnie na organizm, ma wsaniały smak i może być przerabiany na wiele smakowitych kulinarnych dodatków – to nie tylko olej, wiórki, mleczko i woda kokosowa, bo również cukier, ocet, czipsy czy mąka. Podpowiadamy, jak z nich korzystać.

Różnorodność form, kremowa tekstura i rajski zapach to dokładnie to, za co kochamy orzech kokosowy. Nie dość, że jest smaczny i ma wszechststronne zastosowanie w kuchni, to jeszcze wielokierunkowo wspomaga zdrowie. Zawarte w nim tłuszcze hamują rozwój niepożądanych bakterii i stany zapalne jelit oraz poprawiają metabolizm glukozy i tłuszczów. Sok z niedojrzałych kokosów to świetny napój izotoniczny, a miąższ obfituje w błonnik. Warto z nich korzystać!

Naleśniki z mąki kokosowej

Porcje: 8, Czas: 15 min

Przygotuj bezglutenowe naleśniki, zastępując mąkę pszenną tą kokosową. Używaj jej też w słodkich i słonych wypiekach, ale pamiętaj, że jest znacznie cięższa od mąki zbożowej, dlatego postaw raczej na ciasta na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach.

Składniki
• 1/4 szkl. mąki kokosowej
• 1/4 szkl. mleczka kokosowego
• 4 jajka
• łyżka cukru kokosowego lub brązowego
• 1/4 łyżeczki soli morskiej
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie
1. Połącz składniki, po czym usmaż naleśniki na oleju kokosowym. 
2. Dodaj jeszcze więcej kokosa, np. polewając naleśniki sosem przygotowanym z purée kokosowego (krem z miąższu) i odtłuszczonego kakao – nie musisz go słodzić, bo kokos zawiera naturalne cukry.


Ziemniaki z kremem kokosowym

Porcje: 4, Czas: 25 min

Krem z miąższu kokosa ma aksamitną konsystencję i bogaty smak, dlatego możesz okrasić nim ugotowane ziemniaki, kaszę czy warzywa, zastępując klasyczne masło.

Składniki
• 8 małych ziemniaków
• 1/2 małego kokosa z lodówki

Przygotowanie
1. Ugotuj ziemniaki tak, jak lubisz.
2. W tym czasie zmiksuj miąższ kokosa w blenderze wysokoobrotowym przez 10-15 min, by uzyskać gładką konsystencję musu (albo użyj gotowego ze sklepu), schłódź go, jeśli jest za bardzo płynny, i dołóż po łyżce na każdą porcję ziemniaków.


Marynata z octem kokosowym

Porcje: 1, Czas: 5 min

Słodki orzech kokosa jest źródłem naturalnych cukrów, które poddaje się fermentacji, by uzyskać ocet. Najlepiej używać go w charakterze aromatycznej przyprawy.

Składniki
• łyżka octu kokosowego
• łyżka jasnego sosu sojowego
• 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
• 1/2 łyżki miodu
• łyżeczka podprażonego sezamu
• 1/2 łyżeczki zgniecionego czosnku

Przygotowanie
1. Połącz wszystkie składniki marynaty.
2. Używaj mieszanki do maceracji tłustszych mięs i ryb, np. udek kurczaka, podudzi indyka, filetów z łososia czy steków z tuńczyka.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię