24 lipca 2017

Batony zbożowe z płatków żytnich i masła orzechowego [PRZEPIS]

Tylko 4 składniki!

Batony zbożowe to wygodna porcja energii. Większość tych sklepowych ma jednak długie składy i różne dodatki do żywności – dlatego przygotuj je sama tylko z 4 składników. Te z masłem orzechowym i gorzką czekoladą zapewnią ci zdrowe tłuszcze, białko i antyoksydanty poprawiające humor.

Batony zbożowe płatków żytnich i masła orzechowego

Przepis: Lubella
Porcje: 16 szt., czas: 45 min

Składniki
• 3 szkl. plus 3 łyżki płatków żytnich
• szkl. masła orzechowego lub migdałowego
• 1/2 szkl. miodu, syropu klonowego lub z agawy
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady, najlepiej min. 70% kakao

Przygotowanie
1. Połącz masło orzechowe z miodem, ew. podgrzewając mieszankę w rondlu o grubym dnie.
2. Ostudź masę i wymieszaj z 3 szkl. płatków, po czym wyłóż cienką jej warstwą dno płaskiej formy, wyłożonej folią spożywczą. Odstaw do lodówki do stężenia.
3. Posiekaj czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej, po czym polej masę w formie, posyp pozostałymi płatkami i odstaw do zastygnięcia jw., po czym pokrój na 16 porcji. 

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię