30 maja 2017

Orzeźwiające dania z miętą [3 PRZEPISY]

Fit przepisy na lato

Mięta należy do najbardziej popularnych ziół w historii. Była i jest używana jako środek aseptyczny, rozkurczowy, pobudzający trawienie i łagodzący ból. Takie działanie zapewniają m.in. jej olejki eteryczne, głównie mentol. Z kilkudziesięciu znanych odmian i mieszańców mięty w kuchni najczęściej stosujemy tę pieprzową i zieloną. Jest idealna do orzeźwiających napojów, sosów i deserów – ale nie tylko! Wypróbuj 4 oryginalne przepisy, idealne na gorące dni.

Łosoś w pistacjowo-miętowej panierce

Składniki
• 1/4 szkl. łuskanych pistacji
• 1/4 szkl. tartej bułki
• 10 gałązek mięty
• 4 filety z łososia bez skóry (po ok. 170 g)
• 3 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie
1. Utrzyj lub zmiksuj pistacje z tartą bułką i listkami mięty.
2. Nastaw piekarnik na 280ºC.
2. Posmaruj łyżeczką oliwy wnętrze żaroodpornego naczynia, ułóż w nim łososia, pokryj panierką, skrop resztą oliwy i piecz 10-15 min.
Otrzymasz 4 porcje po 250 kcal


Kokosowy sos chutney

Składniki
• 1/2 szkl. nerkowców
• 1/2 szkl. suszonego miąższu kokosa, np. wiórków
• 1/2 szkl. wody kokosowej lub źródlanej
• 1/2 szkl. listków mięty
• łyżka posiekanego miąższu papryczki chili
• łyżka startego korzenia imbiru
• łyżka soku z limonki
• łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
• szczypta soli

Przygotowanie
1. Namocz przez 2 godziny nerkowce w wodzie, a kokosa w szkl. wrzątku. 
2. Osącz nerkowce i kokos, zmiksuj z resztą składników. Jedz z kurczakiem, ryżem, zielonymi warzywami.
Łyżka sosu dostarcza 95 kcal


Imbirowe pesto z orzechów nerkowych

Składniki
• 100 g gałązek mięty
• 1 i 1/2 startego imbiru
• ząbek czosnku
• 50 g nerkowców
• szczypta cukru
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• 120 ml oliwy z oliwek extra virgin, naturalnej lub ziołowej

Przygotowanie
1. Zmiksuj listki mięty z imbirem, czosnkiem, nerkowcami i przyprawami, na końcu dolewając powoli oliwę.
Łyżka sosu to 110 kcal

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię