29 maja 2017

Hamburger bez bułki [7 pomysłów]

Nawet 150 kcal mniej!

W sezonie grillowym trudno nie skusić się na hamburgera. Zarówno klasyczny kotlet, jak i jego roślinne alternatywy (np. z tofu, buraków, kaszy), trafiają jednak między połówki bułki, przez co kaloryczność takiej kanapki rośnie o co najmniej 150 kcal. Sprawdź, czym zastąpić pieczywo, by zjeść lekko, ale wciąż ze smakiem.

Bułka do hamburgera to najczęściej biała mąka i szereg dodatków do żywności, wśród których nagminnie pojawia się czysty gluten. Odpowiada on za sprężystą strukturę bułki, ale zwykle powoduje niestrawność nawet u osób bez zaburzeń trawienia. A na dodatek ta przyjemność kosztuje co najmniej 150 kcal! Oto zdrowsze zamienniki bułki, które wzbogacą twoją kanapkę w cenne związki odżywcze, nie dodając jej zbyt wielu kalorii.


• Pieczarki portobello

Ich kapelusze są tak wielkie, jak połówki dużej bułki. To odmiana brązowych pieczarek, którą znajdziesz m.in. w supermarketach (są pakowane np. po dwa specjalnie na grilla). Po upieczeniu na ruszcie stają się aromatyczne i miękkie. 

• Sałata rzymska

Włóż burgera między liście sałaty – najlepiej tej o mocnych i prostych liściach, np. rzymskiej. Sprawdzi się też sałata masłowa, ew. dębowa lub strzępiasta, albo kapusta włoska bądź pekińska.

• Pomidor

Bułkę najlepiej zastąpi rozkrojony pomidor starej odmiany, o nieco płaskim kształcie, np. bycze serce. W przeciwieństwie do nowych odmian, mają one więcej miąższu, a mniej soku – nie będą się więc tak bardzo rozpadać. A nawet jeśli, z bułką jest przecież przeważnie tak samo.

• Cukinia

Pokrój średnie cukinie w podłużne plastry i upiecz je na grillu, po namoczeniu w marynacie lub oprószeniu solą. Tak przygotowane plastry możesz przekroić na pół – choć najlepiej, jeśli znajdziesz cukinie okrągłe i właśnie z nich przygotujesz „bułki”. 

• Bakłażan

Grillowane plastry bakłażana też zastąpią z powodzeniem pieczywo, ale nie mogą być za cienkie, bo podczas pieczenia miękną i mogą się rozpaść. Wybieraj małe i średnie sztuki, które nie są jeszcze gorzkie i nie wymagają solenia, by móc odcisnąć nie do końca smaczny sok. Czynność ta mogłaby uszkodzić plastry; poza tym omijając etap solenia oszczędzisz sporo czasu.

• Ananas

To jeden z najlepszych owoców na grilla, bo przypiekając się szybko karmelizuje i zyskuje wspaniały smak. Okrągłe plastry wykrojone ze świeżego ananasa i upieczone na grillu nadadzą hamburgerowi wyjątkowy charakter.

• Plastry słodkich ziemniaków

Te wielkie bulwy mają słodkawy smak. Jeśli nie upieczesz ich za mocno (na ruszcie lub w piekarniku), będą przypominać kromki chleba, gdy przełożysz je burgerem i dodatkami. 


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię