29 maja 2017

Ciasto kalafiorowo-orzechowe [PRZEPIS]

Bogate w białko, bez glutenu!

Kalafior należy do najzdrowszych warzyw, warto więc sięgać po niego jak najczęściej. Jest na to smaczny sposób – dodaj go do wytrawnego ciasta na bazie orzechów i ziaren oraz mąki gryczanej, by otrzymać smaczną bezglutenową przekąskę. Podajemy przepis również również w wersji roślinnej, odpowiedniej dla wegan.

Ciasto kalafiorowo-orzechowe

Przepis: Thermomix
Porcje: 8, Czas: 35 min (+ 60 min)

Składniki:
• 500 g różyczek kalafiora
• 50 g orzechów włoskich
• 50 g orzechów laskowych
• 2 łyżki siemienia lnianego
• 2 łyżki maku
• 2 łyżki oleju lub masła plus łyżka do posmarowania formy
• 3 jajka lub 3 łyżki mielonego siemienia z 1/2 szkl. wody
• 140 g mleka krowiego lub roślinnego
• 150 g mąki gryczanej
• płaska łyżeczka soli 
• łyżeczka proszku do pieczenia
• świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie
1. Ugotuj różyczki kalafiora al dente na parze.
2. Zmiksuj orzechy z siemieniem i makiem.
3. Nastaw piekarnik na 180°C i posmaruj łyżką oleju dno i boki podłużnej formę do pieczenia o wymiarach ok. 32 cm x 8 cm.
4. Zmiksuj jajka lub mielone siemię z wodą z mlekiem, dodając resztę oleju i miks orzechów, a osobno połącz mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i pieprzem.
5. Połącz składniki i wlej do formy połowę ciasta, rozłóż warstwę kalafiora i zalej pozostałym ciastem, po czym piecz 45 min, a po upieczeniu odstaw jeszcze na 15 min.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię