12 maja 2017

Guacamole [4 PRZEPISY]

Pasta z awokado na nowe sposoby

Awokado to jeden z najzdrowszych produktów, jakie mogą znaleźć się w twojej diecie. Jest wspaniałym składnikiem sałatek, koktajli, surowych batonów i zdrowych wypieków. Przygotowana z niego kremowa pasta guacamole to sztandarowe danie kuchni meksykańskiej. Jest tak pyszna i występuje w tylu odmianach, że możesz jeść ją codziennie i się nie znudzić. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po awokado i jakie korzyści zapewnia.

Awokado – właściwości

Chociaż jest owocem, ma niespełna 0,7 g cukrów w 100 g. Obfituje za to w zdrowy tłuszcz – z ok. 15 g zawartych w tej porcji aż 10 g to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli te same, które przyczyniają się do prozdrowotnych właściwości oliwy i oleju rzepakowego. Inne związki korzystne dla serca to m.in. fitosterole, witamina E i potas. Dzięki temu regularne jedzenie awokado przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL we krwi, a jednocześnie do podniesienia stężenia jego frakcji ochronnej, cholesterolu HDL. Owoc ten jest też niezłym źródłem błonnika, witamin z grupy B (B5, B6, foliany), wit. K, magnezu i manganu. 

Awokado – kalorie

Chociaż spora dawka tłuszczu sprawia, że awokado jest dość kaloryczne, jest to tłuszcz sprzyjający spalaniu tkanki zapasowej. Porcja 100 g dostarcza 160 kcal, sztuka ważąca ok. 150 g zapewnia niespełna 180 kcal (pod odjęciu pestki i skórki, które stanowią ok. 26% tego owocu), a 1/2 szkl. zmiksowanego to 270 kcal.

Awokado – jak jeść

Dodawaj awokado do potraw wytrawnych i deserów, a przygotowany z niego dip guacamole jedz jako dip do warzyw czy pełnoziarnistych krakersów – lub klasycznie, z kukurydzianymi czipsami tortilla. Sprawdzi się też jako pasta kanapkowa, nadzienie np. do roladek z sałaty czy kapusty, a nawet sos do sałatki czy pizzy. Skorzystaj z przepisów blogerki kulinarnej Jeanine Donofrio, autorki strony loveandlemons.com oraz książki „Love & Lemons Cookbook”.

Gucamole – pasta z awokado

Przepis podstawowy
Składniki
• 3 dojrzałe awokado
• sok z całej limonki lub cytryny
• sól morska

Przygotowanie
Rozgnieć miąższ awokado widelcem albo zmiksuj, dodając sok z limonki i sól morską do smaku. Aby przygotować wersje smakowe, dodaj do pasty rozdrobnione składniki dodatkowe.

Guacamole arbuzowe

Składniki dodatkowe
• 1/2 szkl. małych kostek arbuza
• 1/4 szkl. pokruszonej fety
• świeża papryczka jalapeño w kostkach

Guacamole truskawkowo-bazyliowe

Składniki dodatkowe
• 1/2 szkl. truskawek w kostkach, ew. malin 
• 1/4 szkl. posiekanej bazylii
• 1/4 szkl. pokruszonego sera Cotija, ew. fety

Guacamole z pieczoną pikantną papryczką

Składniki dodatkowe
• ostra papryczka, upieczona, obrana i pokrojona w kostkę
• 1/3 szkl. ziaren kukurydzy, świeżej lub grillowanej
• 1/4 szkl. posiekanej kolendry

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię