9 maja 2017

Chrupiąca sałatka z pieczarkami [PRZEPIS]

Lekka & niskowęglowodanowa

Zielone liście sałaty, grzyby, zioła i orzechy, a do tego nieco oliwy: oto prosty przepis na niskowęglowodanowe danie, które zapewni ci energię na wiele godzin. Sałatka z pieczarkami to także baza bogatszych dań roślinnych, bo możesz dołożyć do niej więcej warzyw, np. pomidory, paprykę czy ogórka.

Tę pyszną sałatkę możesz też przygotować z surowymi pieczarkami. W takiej postaci są najzdrowsze i jak najbardziej jadalne. Dowiedziono, że spożywanie tylko jednej małej pieczarki dziennie pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka piersi aż o 64%. Wybieraj jednak grzyby jak najświeższe, bo takie są najlżej strawne. Zamiast białych poszukaj o wiele bardziej aromatycznych pieczarek brązowych, nazywanych też crimini (duże kapelusze brązowych pieczarek o nazwie portobello są też sprzedawane ze specjalnym przeznaczeniem na grilla).

Chrupiąca sałatka z pieczarkami

Przepis: Bakalland
Porcje: 4, Czas: 15 min

Składniki
• 100 g pieczarek (ok. 3 średnie sztuki)
• łyżeczka oleju rzepakowego
• mała główka sałaty, np. rzymskiej, masłowej, 
• mały pęczek szczypiorku
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin albo smakowej truflowej
• 2 łyżki octu z białego wina lub soku z cytryny
• szczypta soli
• świeżo mielony czarny pieprz
• 80 g orzechów, np. włoskich, nerkowych, laskowych, najlepiej lekko podprażonych

Przygotowanie
1. Pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż na łyżeczce oliwy, aż puszczą sok, po czym odstaw do ostygnięcia.
2. Posiekaj szczypiorek, porwij liście sałaty na mniejsze kawałki, przygotuj dressing z oliwy i octu z solą i pieprzem.
2. Wyłóż sałatę na duży talerz, dołóż pieczarki, szczypiorek i dressing, delikatnie wymieszaj i posyp orzechami.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię