27 kwietnia 2017

Szaszłyki z kurczaka z warzywami [PRZEPIS]

Zdrowe danie z grilla w 2 wersjach

Dania z grilla to przyjemne urozmaicenie diety nie tylko latem. Piec możesz nie tylko na dworze, bo urządzenia elektrycznego możesz używać też w domu. Szaszłyki to jedna z łatwiejszych propozycji potraw na ruszt, a jeśli uwzględnisz w nich warzywa, otrzymasz kompletny posiłek. Polecamy je zarówno w wersji ziołowej, jak i w pikantnej pomidorowej marynacie – wybór należy do ciebie!

Szaszłyki z kurczaka – 2 wersje smakowe

Porcje: 4, Czas: 35 min (+ 60 min)

Składniki
Marynata 1:
• 1/2 szkl. posiekanych ziół, np. bazylii, tymianku, oregano
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
• szczypta soli morskiej
• 3 łyżki octu winnego
• 3 łyżki sosu sojowego
• 6 łyżek soku z cytryny
• łyżka oliwy z oliwek extra virgin
• ząbek czosnku

Marynata 2:
• 50 g koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki słodkiej papryki
• szczypta pieprzu kajeńskiego
• sól morska
• 3 łyżki octu balsamicznego
• 3 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki soku z limonki
• ząbek czosnku

Szaszłyki:
• 600 g piersi kurczaka bez skóry
• mała cukinia
• czerwona cebula
• czerwona papryka
• żółta papryka
• 12 niewielkich pieczarek
• 12 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie
1. Wymieszaj składniki marynaty (odłóż łyżkę zioł do dekoracji); tę pomidorową możesz w razie potrzeby rozcieńczyć wodą).
2. Pokrój kurczaka, cukinię i papryki w kawałki o boku ok. 2-4 cm, rozkrój na ósemki cebulę, po czym zanurz je wraz z całymi pieczarkami w marynacie, przykryj i odstaw do lodówki na ok. godzinę. 
3. W tym czasie namocz w wodzie patyczki do szaszłyków, by nie spaliły się podczas pieczenia.
4. Rozgrzej grill.
5. Nabij na patyczki na przemian kawałki mięsa i warzyw oraz pieczarki, osączone z marynaty, i piecz w sumie 7-8 min., obracając w tym czasie szaszłyki kilka razy.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię