26 kwietnia 2017

Hamburger ze śliwkami i kolendrą + sos chutney [PRZEPIS]

Fast-food w wersji fit

Domowe hamburgery nie mogą równać się z tymi z barów fast-food. Jeśli przygotujesz je z dobrej jakości mięsa (najlepiej z wołowiny QMP), upieczesz na grillu elektrycznym bez przypalania i dosmaczysz chutneyem z czerwonej cebuli, otrzymasz smaczny posiłek pełen białka, żelaza i innych zdrowych składników.

Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem z czerwonej cebuli

Przepis: California Prune Board
Porcje: 4, Czas: 60 min

Składniki
• 600 g mięsa wołowego
• 8 śliwek kalifornijskich
• 2 łyżki posiekanej natki kolendry
• 8-12 liście sałaty masłowej lub rzymskiej
• 4 bułki do hamburgerów
Chutney
• 150 g śliwek kalifornijskich
• 200 kg moreli, świeżych lub namoczonych suszonych
• duża czerwona cebula
• 3 łyżki octu z czerwonego winna
• 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• łyżka posiekanego korzenia imbiru
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki posiekanej natki kolendry
• sól morska do smaku

Przygotowanie
1. Zmiel lub posiekaj wołowinę, pokrój na kawałki wszystkie śliwki i morele.
2. Połącz mięso z pierwszą porcją śliwek i kolendry, po czym uformuj z masy 4 kotlety o grubości ok. 1,5 cm.
3. Przygotuj sos chutney: posiekaj cebulę i podsmaż do miękkości na oliwie, dodaj zgnieciony czosnek i imbir, smaż 2-3 min, a następnie wrzuć resztę śliwek i morele, wlej ocet i dosól mieszankę do smaku. Duś na małym ogniu 15-20 min, a na końcu dodaj pozostałą kolendrę i po 2 min odstaw całość do wystygnięcia.
4. Rozgrzej porządnie grill i smaż kotlety po 4 min na stronę (lub po 3 min, jeśli lubisz średnio wysmażone). Obok mięsa ułóż rozkrojone bułki, by je podgrzać.
5. Posmaruj dolną część każdej bułki porcją chutneya, nałóż sałatę, burgery, kolejną warstwę sosu i górną część bułki.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię