14 kwietnia 2017

Ciasto marchewkowe w słoiczkach [PRZEPIS]

Fit przepis z warzywami

Ciasto marchewkowe na mące gryczanej z orzechami, miechunką i kokosem jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe – zwłaszcza, że nie zawiera białego cukru. Przy takim składzie możesz sobie pozwolić na dodatek bitej śmietany, która zmienia ten nieskomplikowany rodzaj wypieku w elegancki deser.

Ciasto marchewkowe w słoiczkach

Przepis: Bakalland
Porcje: 16-20, Czas: 60 min (+ 60 min)

Składniki
• 4 duże marchewki
• 2 jajka o temperaturze pokojowej
• 200 erytrytolu lub ksylitolu, ew. drobnego cukru
• 150 ml oleju rzepakowego
• 75 g orzechów włoskich
• 75 g orzechów pekan 
• 60 g suszonej miechunki peruwiańskiej 
• 50 g wiórków kokosowych
• 200 g mąki gryczanej lub innej
• łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli 
Bita śmietana:
• szkl. schłodzonej śmietany kremówki 30% tł.
• łyżeczka cukru trzcinowego
• łyżeczka cukru wanilinowego

1. Zetrzyj marchewki na tarce, posiekaj orzechy.
2. Ubij jajka, by podwoiły swoją objętość, dodaj erytrytol lub ksylitol, i ubij całość na gładką masę, dolewając cienką strużką olej. 
3. Połącz masę ze startą marchewką, dodając posiekane orzechy, owoce miechunki i wiórki kokosowe.
4. Osobno wymieszaj przesianą mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą, połącz miks z masą jajeczną i wlej do formy posmarowanej w środku łyżką oleju.
5. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 150ºC na ok. godzinę, aż przestanie przyklejać się do wbitego w nie drewnianego patyczka. Odstaw do wystygnięcia. 
6. W tym czasie przygotuj bitą śmietanę: do schłodzonej kremówki dodaj cukier i ubij ją za pomocą miksera, by uzyskać gładką i puszystą masę. Przed podaniem ponownie ją schłódź.
7. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i ułóż je w szklaneczkach lub małych słoikach, przekładając je bitą śmietaną. Na wierzch każdego nałóż kolejną łyżkę śmietany i posyp okruchami ciasta z foremki.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię