14 kwietnia 2017

Barszcz biały ze świeżym chrzanem [PRZEPIS]

Fit przepisy na Wielkanoc

Biały barszcz z jajkiem na twardo to must na świątecznym stole. Do jego przygotowania nie musisz jednak używać mąki (to główny składnik żuru, który choć jest zdrowy, podczas gotowania traci swoje cenne właściwości). Możesz za to użyć chrzanu – najlepiej świeżo startego, który ma njasilniejsze właściwości antyoksydacyjne.

Przygotowując świeży chrzan do zupy nie zapomnij o otwarciu okna, założeniu rękawiczek i najlepiej też okularów, bo jego lotne związki szczypią w oczy bardziej niż te z cebuli. Jeśli nie masz na to czasu, skorzystaj z produktu sklepowego, ale bez dodatku mleka, zagęstników i innych niepotrzebnych składników – wystarczy kwasek cytrynowy. Do gotowego dania nie zapomnij dodać jak największej ilości natki pietruszki, która oprócz witaminy C zapewnia związki antyrakowe i mineralne.

Barszcz biały ze świeżym chrzanem

Przepis: Gaca System
Porcje: 4, Czas: 60 min

Składniki
• 4 marchewki
• 2 pietruszki
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki świeżo startego chrzanu (ew. gotowego z minimum dodatków) 
• łyżka suszonego majeranku
• 10 ziaren ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 2-3 łyżki soku z cytryny
• 50 g masła
• 6 łyżek śmietany 12% tł.
• świeżo mielony czarny pieprz
• 4 jajka ugotowane na twardo
• 4 łyżki posiekanej natka pietruszki

Przygotowanie
1. Zetrzyj marchewki na tarce o grubych oczkach, a pietruszki i cebule przekrój na pół.
2. Zalej warzywa 2 l wrzątku, ugotuj do miękkości, po czym wyrzuć cebulę i pietruszkę, a dodaj  posiekany czosnek, chrzan, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy.
3. Gotuj ok. 10 min, lekko ostudź i dopraw sokiem z cytryny.
4. Dodaj do wywaru masło i śmietanę, dopraw do smaku pieprzem, po czym nalej do 4 talerzy i dołóż do każdego połówki jajka na twardo i natkę pietruszki.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię