13 kwietnia 2017

Jajka marynowane w occie balsamicznym [PRZEPIS]

Fit pomysły na Wielkanoc

Tags: jajka
Wielkanoc coraz bliżej. Nie rezygnuj z oryginalnych potraw świątecznych – wciąż zdążysz przygotować lekko pikantne jajka marynowane w occie balsamicznym, które smakują doskonale z majonezem wasabi.

Jajka marynowane w occie balsamicznym

Przepis: Apetyt na Kuchnię (apetyt-na-kuchnie.pl) dla Index Food
Porcje: 8, Czas: 10 min (+30 min)

Składniki
• 8 jajek*
• 3/4 szkl. octu balsamicznego Ponti
• 1/5 szkl. octu z czerwonego wina
• 3/4 szkl. wody
• 2 łyżki miodu
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 ząbki czosnku
• 4 listki laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• czerwona papryczka chilli
• słoik o pojemności ok. 1 l

Przygotowanie
1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. 
2. Przygotuj marynatę: zagotuj ocet z wodą, miodem i przyprawami, po czym ostudź.
3. Ułóż jajka ułóż w słoiku, zalej marynatą i zamknij szczelnie pokrywką. Wstaw do lodówki na kilka dni. Podawaj z majonezem z dodatkiem chrzanu wasabi.

* jeśli chcesz, żeby jajka zamarynowały się szybciej, zamiast kurzych użyj przepiórczych (5 malutkich szt. zamiast jednej dużej). By ugotować je na twardo, odczekaj dokładnie 3 minuty od momentu włożenia do wrzątku.

 


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię