11 kwietnia 2017

Tartaletki z chrzanowym serkiem, łososiem i rzodkiewkami [PRZEPIS]

Fit przepisy na przyjęcie

Tarta w wersji mini z dodatkiem chrzanowego serka, łososia i rzodkiewek to zgrabna przekąska typu finger food, czyli na jeden-dwa kęsy. Taka porcja nie zapewni zbyt wiele kalorii, nawet jeśli przygotujesz danie na kruchym cieście.

Tartaletki z chrzanowym serkiem, łososiem i rzodkiewkami

Przepis: Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella
Porcje: 16, Czas: 60 min

Składniki
• 400 g mąki pszennej Lubella Puszysta Luksusowa 
• 200 g masła
• płaska łyżeczka soli
• jajko
• 200 g półtłustego twarogu
• 2 łyżki chrzanu
• 1/2 cytryny
• sól i pieprz
• 100 g śmietany 36% tł.
• 200 g wędzonego łososia w plastrach
• pęczek rzodkiewek
• koperek do dekoracji
• rzeżucha do dekoracji


Przygotowanie
1. Utrzyj mąkę z masłem i solą, dodaj jajko i połącz składniki na jednolitą masę.
2. Rozwałkuj ciasto do cienkiego placka, wytnij 16 kółka o średnicy większej niż foremki na muffiny, po czym wyłóż nimi dno i boki foremek, formując koszyczki z ciasta.
3. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 160ºC i piecz 10-15 min, aż zyskają złotobrązowy kolor.
4. Zmiksuj twaróg z chrzanem, dodając sok z cytryny. Ubij śmietanę, wymieszaj z twarogiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. 
5. Wyłóż tartaletki plasterkami łososia, napełnij serkiem chrzanowym, udekoruj plasterkami rzodkiewek, koperkiem i rzeżuchą.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię