7 czerwca 2017

Wegańskie ciasto marchewkowe [PRZEPIS]

Miękkie, słodkie i pożywne, bez wyrzutów sumienia!

Zrobisz je raz i obiecujemy, że się w nim zakochasz. Ciasto marchewkowe jest w 100% roślinne, bez użycia produktów zwierzęcych. 

Składniki:

  • 3-4 duże marchewki 
  • 300 g mąki gryczanej lub pełnoziarnistej 
  • 15 g siemienia lnianego 
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego lub syropu z agawy 
  • 6-7 daktyli bez pestek 
  • 220 ml oliwy 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 szklanka orzechów laskowych 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • syrop klonowy

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz i zetrzyj na tarce marchewkę. Odstaw na bok. Zmiel w melakserze siemię lniane i zalej je ciepłą wodą. Także odstaw. Do miski wsyp suche składniki, czyli mąkę, przyprawy, zmielone orzechy oraz sodę oczyszczoną. W osobnym naczyniu połącz blenderem cukier, oliwę, daktyle oraz wcześniej przygotowane siemię lniane. Dodaj startą marchewkę. Wymieszaj wszystko dokładnie z suchymi składnikami. Masę przelej do średniej wielkości tortownicy ok. 20 cm, wysmarowanej oliwą lub specjalnym sprejem do pieczenia. Piecz przez 40-45 minut. Ostudzone ciasto polej syropem klonowym.

Możesz także zrobić krem blendując kubeczek jogurtu sojowego, 2 łyżeczki mleka migdałowego oraz łyżkę posiekanych migdałów. 

1 kawałek to ok. 250 kcal 

Smacznego!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię