7 kwietnia 2017

Mocno bakaliowy makowiec na biszkopcie [PRZEPIS]

Fit przepisy na Wielkanoc

Strucla makowa to odświętne ciasto serwowane nie tylko na Wiligię, ale też na Wielkanoc. Spróbuj jej w mocno bakaliowej wersji z ciastem biszkoptowym. Jeśli oszczędzasz kalorie, możesz wybrać opcję z ksylitolem i zrezygnować z lukru – i tak będzie pyszna, a zawarte w niej orzechy, mak i owoce zapewnią ci cenne związki odżywcze.

Wielkanocna strucla biszkoptowa z bakaliami

Przepis: VOG Polska
Porcje: 16, Czas: 90 min (+30 min)

Składniki
Nadzienie
• 400 ml mleka 1,5% tł. lub mleczka sojowego
• 1/2 szkl. cukru lub ksylitolu
• 400 g mielonego maku BackMit
• 200 g rodzynek Kresto
• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack
• 100 g kandyzowanych czereśni Gold Pack
• 100 g tartych migdałów BackMit
• 100 g masła lub oleju kokosowego
• kilka kropli aromatu rumowego
• łyżka oleju rzepakowego Rapso

Ciasto
• 4 jajka
• 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej lub gryczanej
• 1/2 szkl. cukru lub ksylitolu
• 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilii 
• 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki oleju Rapso
• szczypta soli

Lukier
• białko jaja
• 2 łyżki soku z cytryny
• 10 łyżek cukru pudru


Przygotowanie
1. Zagotuj mleko z cukrem, dodaj mak (odłóż łyżkę do dekoracji), bakalie (pozostaw 16 szt. do dekoracji), masło i aromat, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż mak wchłonie płyn, po czym odstaw do przestygnięcia.
2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj do białek sól i ubij na sztywną pianę, po czym dodawaj porcjami cukier z ekstraktem wanilii, przez cały czas ubijając masę. 
3. Dodaj do ciasta żółtka i olej, zmiksuj, a następnie dodaj przesianą mąką i połącz składniki.
4. Wyłóż dużą blachę pergaminem do pieczenia, posmaruj go lekko olejem i wyłóż równomierną warstwę ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz 10-12 min, aż się lekko zarumieni.
5. Przełóż ciasto na czystą, wilgotną ściereczkę (przykryj nią blachę i energicznie odwróć), ściągnij pergamin i jeszcze gorące zwiń w rulon i odstaw do wystygnięcia.
6. Rozwiń biszkopt i wyłóż masę makową na wierzch, zostawiając 1-2 cm marginesu na brzegach. Zwiń roladę, wspomagając się ściereczką, po czym owić folą spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
7. Przygotuj lukier: ubij lekko białko, dodaj sok z cytryny i stopniowo wsypuj cukier puder, mieszając, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję lukru. Dodaj łyżkę maku i oblej lukrem makowiec, a na koniec udekoruj kandyzowanymi czereśniami.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię