4 kwietnia 2017

Krewetki z czosnkiem i chili [PRZEPIS]

Przekąski na imprezę i nie tylko

Krewetki z czosnkiem i chili to przekąska, która sprzyja szczupłej figurze. Tylko jedna sztuka ma aż 2,5 g białka, a śladowe ilości węglowodanów w tym daniu pochodzą jedynie z sosu. Możesz przygotoweć je na patelni, ale nie tylko – równie dobrze smakują upieczone na grillu lub w piekarniku. 

Pikantne krewetki z czosnkiem

Przepis: Kühne
Porcje: 20, Czas: 15 min (+60 min)

Składniki
• 20 surowych krewetek tygrysich
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 3 ząbki czosnku
• 5 łyżek sosu Hot Chili Kühne
• sól morska
• świeżo mielony czarny pieprz 
• 1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki
• 20 wykałaczek

Przygotowanie
1. Przygotuj marynatę: zgnieć czosnek, dodaj sos chili oraz po szczypcie soli i pieprzu. 
2. Obierz krewetki z pancerzy, pokryj marynatą i odstaw na ok. godzinę.
3. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż po ok. minutę na stronę.
4. Każdą krewetkę nadziej na wykałaczkę i podawaj z natką. Możesz też serwować je jako składnik sałatki, nadzienia do wrapu przygotowanego z placka. Marynowane, ale wciąż surowe, dobrze upieką się też na pizzy (zastąp nimi salami lub inną wędlinę).

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię