29 marca 2017

Białkowy chleb bezglutenowy [PRZEPIS]

To pieczywo wspomaga odchudzanie!

Czy wiesz, że jedząc za mało białka programujesz swój organizm na tycie? To udowodnione naukowo! Teraz dodatkowe ilości tego niezbędnego składnika możesz zapewniać sobie, jedząc domowe, bezglutenowe pieczywo.


Białkowy chleb bezglutenowy z serem feta lub tofu

Przepis: 3Pauly
Porcje: 15, Czas: 30 min (+ 75 min)

Składniki
• 30 g świeżych drożdży lub op. drożdży suszonych, bezglutenowych (ok. 7 g)
• 350 ml letniej wody
• 125 g naturalnego tofu albo sera feta light
• 1/2 łyżeczki cukru
• cebula (opcjonalnie)
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 1/2 łyżeczki soli
• grubo mielony czarny pieprz, kminek albo czarnuszka (opcjonalnie)
• 500 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly

Przygotowanie
1. Wymieszaj drożdże z 290 ml wody i cukrem i odstaw do czasu, aż w mieszance pojawią się bąbelki powietrza. 
2. W tym czasie zmiksuj lub wymieszaj tofu albo fetę z pozostałymi 4 łyżkami wody. 
3. Posiekaj cebulę i podsmaż na łyżce oleju. 
4. Połącz mieszankę jasnych mąk 3Pauly z solą i cebulą, dodaj tofu lub fetę oraz drożdże. Zagniataj ciasto ok. 10 min, aż będzie gładkie, po czym przykryj ciasto czystą wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. godzinę.
5. Gdy ciasto wyrośnie, wyrób je przez krótką chwilę i umieść w formie posmarowanej łyżką oleju. Wygładź i posmaruj wodą jego powierzchnię, przykryj ponownie i odstaw na ok. 15 min. 
6. Rozgrzej piekarnik do 200°C, natnij powierzchnię ciasta nożem i skrop resztą oleju, po czym piecz 50-60 min.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię