28 marca 2017

Kopytka z serem w chrupiącej panierce [PRZEPIS]

Ziemniaczana przekąska z piekarnika

Kopytka ziemniaczane nie muszą być nudne. Możesz na przykład przygotować je w wersji z nadzieniem serowym i w chrupiącej panierce. Sprawdź, jak zrobić takie kopytka nie na patelni, tylko w piekarniku.

Kopytka to wprawdzie danie mączne, ale na bazie ziemniaków. Dzięki temu są źródłem potasu, a także skrobi opornej. Ten rodzaj skrobi zachowuje się jak błonnik: nie jest trawiony w organizmie i stanowi pożywienie dla korzystnych bakterii jelitowych. Powstaje w ziemniakach gotowanych lub pieczonych, przy czym te przygotowane w piekarniku zawierają je o 1/3 więcej. Jedzone na zimno, takie gotowe ziemniaki mają 4,3 g skrobi opornej (dlatego najmniej tuczą podane w sałatce), a po ponownym podgrzaniu zawartość wynosi ok. 3,1 g. Jak pokazały badania z „Nutrition Journal”, włączenie do diety produktów z oporną skrobią (oprócz ziemniaków to nasiona roślin strączkowych, pełne ziarna i niedojrzałe banany) pomaga zwiększyć w organizmie spalanie kwasów tłuszczowych. Co prawda kopytka z serem nie należą do potraw dietetycznych, kluczową kwestią jest wielkość porcji – jedzone w umiarze nawet kluski nie tuczą, zwłaszcza, jeśli są przyrządzane okazjonalnie, na przykład jako finger food dla gości.

Chrupiące kopytka z nadzieniem serowym

Przepis: Serenada
Porcje: 8, Czas: 30 min

Składniki
• 0,5 kg ziemniaków upieczonych w mundurkach
• jajko
• 100 g mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki mąki pszennej
• szczypta soli
• 250 g sera żółtego salami w plastrach Serenada
• 1/2 szkl. tartej bułki
• szczypta pieprzu
• szczypta ostrej papryki
• 1/3 szkl. mleka 1,5% tł.
• olej w sprayu

Przygotowanie
1. Ugotuj ziemniaki, ostudź i ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę i sól, zagnieć gładkie ciasto.
2. Uformuj z ciasta cienkie wałki o długości ok. 6 cm na blacie oprószonym mąką, spłaszcz każdy z nich i umieść na środku zwinięty ciasno w rulon plasterek sera. Zlep ciasto, formując walce.
3. Wyłóż blachę pergaminem do pieczenia i spryskaj olejem. Nastaw piekarnik na 180ºC.
4. Wymieszaj tartą bułkę z przyprawami. Maczaj walce z ciasta z mleku, obtaczaj w bułce i kładź na pergaminie, po czym piecz 15-20 min, aż będą chrupkie i przyrumienione.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię