28 marca 2017

Bezglutenowe biscotti [PRZEPIS]

Przepis na pyszne włoskie ciasteczka!

Są idealnym dodatkiem do kawy z przyjaciółką. Z przepisu wychodzi około 25 ciasteczek. 

Składniki mokre: 

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki syropu klonowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego 
  • 1.5 łyżeczki ekstraktu migdałowego 
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy 

Składniki suche: 

  • 3 i 1/2 szklanki mąki migdałowej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki posiekanych migdałów 
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa 

  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli morskiej 
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 

Dodatki: 

  • starta skórka z pomarańczy 
  • sól morska 
  • posiekane migdały 

Przygotowanie 

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj w jednej misce suche składniki. W osobnej misce dodaj mokre składniki (oprócz oleju kokosowego) i użyj blendera.  Do ciasta dodaj suche składniki i ponownie zblenduj. Dodaj olej kokosowy. Uformuj pożądany kształt i potnij ciasto na 2 kawałki. Piecz przez 20-25 minut. Kiedy się zarumieni, przełącz piekarnik na 150 stopni i pozostaw je w środku na kolejne 15 minut. Ostudź je i wyjmij z piekarnika. Potnij w 2 cm paski. Ponownie włóż blachę do piekarnika i piecz przez kolejne 20-30 minut. Wyjmij je i poczekaj 30 minut aż finalnie ostygną. Zamocz je w rozpuszczonej w garnku czekoladzie i posyp dodatkami. 

Smacznego! 

ZOBACZ Jogurtowe babeczki, które mają tylko 30 kcal [PRZEPIS]


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię