27 marca 2017

Sałatka tabbouleh z kaszy bulgur z warzywami [PRZEPIS]

Bliski Wschód na talerzu

Sałatka z pełnoziarnistą kaszą kuskus, czyli bulgurem, i świeżymi warzywami, to szybki i sycący posiłek, który dostarczy do organizmu całe spektrum antyrakowych związków.

Dania kuchni bliskowschodniej cieszą oko. To właśnie bogactwo kolorowych dodatków sprawia, że są takie zdrowe! Polecamy sałatkę, która zapewni ci moc prozdrowotnych związków w postaci kwasów tłuszczowych omega-3, olejków eterycznych i chlorofilu (z ziół), karotenów, antocyjanów i kwercetyny. Przepis przygotowała Samar Khanafer – znana autorka książek poświęconych kulinariom tamtego rejonu, zwanego Lewantem. 


Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami

Przepis: Samar Khanafer dla Thermomix
Porcje: 4, Czas: 30 min

Składniki
• 60 g orzechów włoskich
• 250 ml wody
• paska łyżeczka soli
• łyżka oliwy z oliwek
• 100 g kaszy bulgur
• 30 g listków natki pietruszki
• 30 g listków mięty
• 1/2 średniej cebuli
• 350 g pomidorów, pokrojonych w ok. 1 cm kostkę
• 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
• szczypta czarnego pieprzu
• 4 łyżki pestek granatu

Przygotowanie
1. Podpraż orzechy na rozgrzanej suchej patelni ceramicznej, po czym odstaw do wystygnięcia i posiekaj.
2. Osól wodę, doprowadź do wrzenia, dodaj oliwę i kaszę, i ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, by wchłonęła całą wodę.
3. Zmiksuj natkę z miętą, a następnie wymieszaj z orzechami i ugotowaną kaszą.
4. Zmiksuj grubo cebulę, pokrój pomidory w kostkę o boku ok. 1 cm. Dodaj warzywa do kaszy wraz z sokiem z cytrusów, dopraw solą i pieprzem. Połącz składniki, posyp orzechami i pestkami granatu.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię