23 marca 2017

Dip z tofu [3 PRZEPISY]

Wysokobiałkowe pasty do chleba

Tags: białko dipy
Tofu to dobre źródło roślinnego białka: zawiera 8-14 g tego składnika – tym więcej, im twardszą ma konsystencję (zawiera mniej wody). To naturalne nie ma smaku, dzięki czemu stanowi wygodną bazę zarówno do dań wytrawnych (np. roślinnej jajecznicy, czyli tofucznicy), jak i słodkich (np. roślinnego sernika, czyli tofurnika). Na kanapki kładź tofu marynowane lub wędzone, a z tego bez dodatków przygotuj naturalną pastę.

Otrzymasz dodatek do chleba lub dip do warzyw znacznie lepszy od tych sklepowych, które zawierają zwykle niewiele składników białkowych, a za to sporo dodatków do żywności (zagęszczacze, stabilizatory, regulatory kwasowości, konserwanty itp). A gotowy dip podstawowy łatwo przekształcisz w wersje smakowe – sprawdź nasze przepisy! 

Dip z tofu (baza)

Składniki
• 300 g miękkiego tofu naturalnego, najlepiej ekologicznego (np. Solida)
• 3 łyżki jasnego sosu sojowego Kikkoman
• 3 łyżki naturalnego mleczka sojowego
• sok 1 1/2 cytryny
• szczypta drobno zmielonego pieprzu

Przygotowanie
Zmiksuj tofu z resztą składników, aż uzyskasz gładką masę (ew. dodaj więcej mleczka sojowego, by uzyskać pożądaną konsystencję pasty).


Pasty do chleba z tofu

Dip czosnkowy

• dodaj do przepisu bazowego zgnieciony ząbek czosnku lub 1/4 łyżeczki czosnku suszonego.

Dip serowy w wersji wegańskiej

• dodaj do przepisu bazowego płaską łyżeczkę suszonych płatków drożdżowych i ew. odrobinę soli.

Dip pomidorowy w wersji śródziemnomorskiej

• dodaj do przepisu bazowego płaską łyżeczkę mieszanki przypraw z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem, ew. 3 pomidory suszone osączone z oleju i zmiksowane na purée – plus ulubione świeże lub suszone zioła, np. oregano.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię