22 marca 2017

Placki [5 PRZEPISÓW]

ZOBACZ sposób na szybki obiad!

Nie tylko naleśniki przygotujesz na sto sposobów i z różnymi rodzajami nadzienia. Beztłuszczowe placki pszenne i te z mąki z innych zbóż to równie smaczna i wdzięczna baza szybkiego posiłku – najlepiej takiego, który uwzględnia tradycyjnie stosowane dodatki.

Pierwsza znana postać chleba to płaski placek. Znany niemal w każdej kulturze, okrągły, podłużny czy nieregularny, placek jest wypiekiem z pojedynczej lub podwójnej warstwy ciasta – często niewyrośniętego, bo bez dodatku drożdży czy zakwasu. Popularne obecnie placki to w wielu krajach wyroby z mąki pszennej, ale w tradycyjnych przepisach pojawiają się też inne rodzaje zbóż. Niezbędnym dodatkiem do ciasta jest sól i woda, nieraz zastępowana napojami mlecznymi, a najczęściej również tłuszcz. Placki są wypiekane, grillowane, smażone lub gotowane na parze i suszone, a następnie napełniane lub pokrywane nadzieniem. Często używa się ich też w charakterze sztućców lub naczyń. 

Pita, pizza czy podpłomyk?

W codziennym menu polecamy placki o niewielkiej zawartości tłuszczu i maksymalnie 50-procentowym dodatkiem razowej mąki pszennej lub żytniej, albo gryczanej, kukurydzianej itp. Smaż je na spryskanej olejem patelni ceramicznej, piecz na żeliwnej płycie do placków czy naleśników albo na kamieniu do pizzy, który nagrzewa się wstępnie w piekarniku. Pozwala to naśladować proces wypieku w tradycyjnym piecu. Domowe placki będą lepszą alternatywą dla przemysłowego pieczywa i urozmaiceniem diety, gdy podasz je zdrowymi dodatkami. Skorzystaj z pomysłów na posiłki z plackami w stylu kuchni regionów, z których pochodzą:

Podpłomyk – tradycyjny słowiański placek, przygotowywany na zakwasie. Zrób go w domu, dodając do zwykłego pszennego ciasta nieco osadu z butelkowanego żurku. Owiń je czystą ściereczką i pozostaw na dobę, by zaszła fermentacja. Jedz z pastą z twarogu ze szczypiorkiem lub kapustą duszoną z grzybami.

Pita – popularna w rejonie basenu Morza Śródziemnego, na Bałkanach i znacznie dalej na południe i wschód. Placek przygotuj z drożdżami – dzięki temu powstaną dwie rozdzielające się warstwy ciasta. Kawałkami pity nabieraj hummus albo napełnij ją kotlecikami falafel z sałatką lub z pieczonym mięsem souvlaki i sosem tzatziki

Focaccia i pizza – to włoskie wypieki drożdżowe, przygotowane na bazie mąki z wysokobiałkowej pszenicy durum. Na pizzę nałóż sos pomidorowy, warzywa i ser – i inne dodatki, na które masz ochotę. Gotowy placek focaccia dosmaczaj oliwą, rozmarynem i solą morską. Albo przed pieczeniem wciśnij lekko w ciasto pomidory koktajlowe, czubki szparagów, kawałki cebuli, kapary, oliwki itp.

Naan, roti, chapati – pszenne placki popularne w Indiach i okolicznych krajach Azji i Afryki mają wiele odmian. Polecamy naan z zakwasem albo jogurtem zamiast wody; smaku doda mu posypka z nasion kozieradki, cebuli, czosnku i kuminu. Polecamy też  roti (inaczej chapati), przygotowane z mąki pełnoziarnistej bez dodatki tłuszczu. Placki te pasują do dań duszonych typu curry czy dal (z soczewicą) i tych warzywnych (np. szpinak z jogurtem, bakłażan z pomidorami).

Injera – ciasto do placków etiopskich bazuje na mące pszennej, ale oryginalnie zawiera też jęczmień, kukurydzę, sorgo czy bogaty w żelazo tef i jest poddawane fermentacji. Zamiast zakwasu możesz jednak dodać drożdże; z rzadkiego ciasta smaż cienkie naleśniki i jedz do zup i duszonych warzyw.

PRZEPISY

Podpłomyki

Składniki
• 4 szkl mąki pszennej białej lub razowej, ew. żytniej chlebowej
• 1/4 łyżeczki soli
• ok. 1 i 1/4 szkl. wody

Przygotowanie
1. Wymieszaj mąkę z solą i taką ilością wody, by powstało elastyczne ciasto, które nie przywiera do blatu (ilość wody zależy od rodzaju mąki).
2. Oprósz blat mąką, ugnieć ciasto, uformuj z niego walec, pokrój na 5 części i rozwałkuj każdą do placka o grubości ok. 0,5 cm.
3. Rozgrzej mocno suchą patelnię ceramiczną (ten rodzaj nieprzywierającej powłoki nie wydziela trujących związków lotnych) i opiekaj placki z obu stron, aż do momentu pojawienia się brązowych plam. 

 

Focaccia i pizza

Składniki
• 4 szkl. mąki pszennej
• łyżka oliwy
• łyżeczka soli 
• 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
• 1 i 1/4 szkl. wody o temperaturze pokojowej

Przygotowanie
1. Umieść w misce mąkę, oliwę, sól i drożdże, wlej wodę i mieszaj 5 min, aż składniki ciasta zaczną się ze sobą łączyć (użyj stojącego miksera z mieszadłem haczykowym, ustawionego na najniższe obroty, lub ugnieć ciasto ręcznie na oprószonym mąką blacie kuchennym), po czym odstaw ciasto na 10 min.
2. Gdy ciasto odpocznie, mieszaj je przy średnich obrotach miksera lub ugniataj jeszcze przez 5-6 min, aż stanie się zwarte i elastyczne (jeśli będzie zbyt gęste, dodaj małymi porcjami więcej wody).
3. Podziel ciasto na 5 części, uformuj z nich kule, owiń każdą folią spożywczą, włóż na noc do lodówki.
4. Przygotowując pizzę, focaccię lub inny drożdżowy placek, rozwałkuj kulkę ciasta na oprószonym mąką blacie; resztę ciasta możesz przechowywać w zamrażarce do 2 tygodni.


Placki pita

Składniki
• 10 g świeżych drożdży
• płaska łyżeczka cukru pudru
• 150 ml ciepłej wody
• 220-250 g mąki pszennej
• łyżeczka soli
• łyżeczka suszonego, mielonego rozmarynu
• łyżka czarnego sezamu
• łyżka oliwy

Przygotowanie
1. Zagnieć ciasto, podziel na ok. 20 porcji, rozwałkuj je do placuszki o grubości ok. 5 mm, ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstaw na ok. 20 min do ponownego wyrośnięcia. 
2. Rozgrzej piekarnik do 220ºC i piecz wyrośnięte placki partiami przez ok. 6 min. 


Placki na zakwasie

Składniki
• ok. 2 szkl. mąki pszennej białej, typ 550
• ok. 2 szkl. mąki pszennej chlebowej, typ 1000
• 50 g świeżych drożdży (1/2 kostki)
• 30 g suchego zakwasu chlebowego (opakowanie)
• 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie
1. Połącz 1/4 kostki drożdży z 1/2 szkl. ciepłej wody, dodaj 1/2 op. zakwasu żytniego, 2 łyżki mąki razowej i połowę soli, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na min. 30 minut.
2. Gdy zaczyn zacznie wydzielać bąbelki dwutlenku węgla, dodawaj do niego stopniowo przesianą mąkę razową, aż uzyskasz gęstą masę. Przykryj naczynie talerzem (powinno być kilkukrotnie większe niż ciasto) i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin lub na noc.
3. Następnego dnia połącz masę z rozczynem z 1/4 kostki drożdży w 1/2 szkl. ciepłej wody z 2 łyżkami mąki chlebowej, dodaj resztę soli, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia jw. Następnie dodawaj przesianą mąkę chlebową, aż całość zacznie się kleić i będziesz w końcu mogła wyrobić ciasto na blacie oprószonym mąką. Uformuj z niego kulę, włóż do dużej miski oprószonej w środku mąką, przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin lub na noc.
4. Jeśli będziesz rozwałkowywać ciasto na cienki placek, wcześniej je ugnieć, przygnieć kulę dłonią i rozciągaj placek rękoma jak pizzę, ew. rozwałkuj delikatnymi ruchami w jednym kierunku, by nie wypchnąć z ciasta pęcherzyków powietrza.
6. Przed pieczeniem wstaw placek do piekarnika nastawionego na ok. 30-40ºC (często wystarczy włączyć w nim światło) na ok. 2 godz., a gdy podwoją swoją objętość, posmaruj mlekiem sojowym lub krowim i piecz ok. 15 min w 180ºC.

 

Placki injera

Składniki
• 1/4 szkl. mąki z teffu lub innych bezglutenowych ziaren, np. jęczmienia
• 3/4 cup mąki pszennej 
• szkl. wody
• szczypta soli
• olej do smażenia

Przygotowanie
1. Połącz mąkę z teffu z przesianą mąką pszenną (możesz użyć samej mąki pszennej, ale wtedy przetrzymaj surowe ciasto w lodówce przez min. 1 dzień, by poprawić jego konsystencję).
2. Dodaj powoli wodę, mieszając ciasto, po czym odstaw je na 1-3 dni, by zaszła fermentacja (ew. dodaj łyżeczkę drożdży).
3. Dodaj do ciasta sól, wymieszaj i rozgrzej w patelni odrobinę oleju.
4. Pokryj patelnię cienką warstwą ciasta grubszą niż na naleśnik i podgrzewaj, aż ciasto urośnie i na jego powierzchni pojawią się dziury. Zdejmij z patelni, gdy placek będzie całkiem suchy.


Chapati lub roti

Składniki
• 0,5 kg mąki pszennej
• łyżeczka soli
• łyżka oleju roślinnego
• 400 ml wody

Przygotowanie
1) Wymieszaj wszystkie składniki, ugnieć ciasto, przykryj czystą wilgotną ściereczką i odstaw na 5 min.
2) Wyrabiaj ciasto przez 2 min, po czym uformuj z niego kulki i rozwałkuj na placki o średnicy podobnej do odległości między kciukiem i małym palcem (palce rozpostarte).
3) Rozgrzej patelnię ceramiczną (patrz: przepis na podpłomyki) i piecz każdy placek na małym ogniu przez ok. 50 sekund na stronę.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię